Expoziție despre elicopterele din România. Unde au fost fabricate

Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj în colaborare cu Asociația Română pentru Propagandă și Istoria Aeronauticii (ARPIA) „Smaranda Brăescu” Cluj au marcat miercuri, 7 decembrie, Ziua Internațională a Aviației Civile, printr-o expoziție de fotografii şi machete, care relevă și unitățile din țara noastră unde au fost produse elicoptere.

În fiecare an, în 7 decembrie, este sărbătorită Ziua Internațională a Aviației Civile stabilită de Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile, încă din anul 1994. Cu această ocazie, în incinta aeroportului clujean a avut loc vernisajul unei expoziții de fotografii şi machete “Elicoptere în România” care au evidențiat povestea producţiei aeronautice în România, una din țările care a promovat industria aeronautică.

”Este a 17-a expoziție pe care o organizăm datorită generozității Aeroportului Internațional Cluj, prima a avut loc în 2013. În acest interval de timp, prin Aeroportul Cluj au trecut 18 milioane de pasageri și aproximativ 9 milioane de oameni care i-au așteptat sau i-au condus la avion. Dacă doar 10% dintre ei au vizitat expozițiile noastre, însermnă că circa 2,6 milioane de persoane au asistat la această propagandă a aviației române. Această expoziție, ”Elicoptere în România”, este structurată pe mai multe secțiuni, în care se prezintă și locurile unde au fost fabricate elicoptere în țara noastră. Unul estre IAR Brașov. Poate este greu de crezut, însă în Combninatul de Prelucrare a Lemnului Reghin s-au construit, timp de 10 ani, între 1950 și 1960, avioane de legătură și avioane sportive, dar și un elicopter, care s-a numit ”Țânțar”. Din păcate el nu a putut să zboare, pentru că motorul de 300 de cai putere cu care era dotat, și care trebuia să vină din Cehia, nu a mai ajuns, probabil pentru că exista un pic de invidie.”, spune comandorul Laurențiu Buzenchi, președintele ARPIA.

De remarcat că, prin Legea 17, adoptată la ințiativa ARPIA, 2022 a fost declarat ”Anul Smaranda Brăescu”. Smaranda Brăescu, una dintre primele femei aviator din lume și deținătoarea unui record modial pentru salt de la înălțime cu parașuta, are un monument în Cimitirul Central din Cluj-Napoca unde este înmormântată, iar în acest an ARPIA a editat volumul ”Smaranda Brăescu – Lăsați-mă să zbor”.

„La ceas aniversar, marcăm Ziua Internaţională a Aviaţiei Civile, aici, la Aeroportul Internaţional Cluj, care a sărbătorit în această primăvară, 90 de ani de la înfiinţarea aeroportului civil, în 1 aprilie 1932. Aeroportul Internațional Cluj a devenit în timp, un lider regional recunoscut pentru profesionalismul și capacitatea de adaptare la cerințele unei industrii în continuă transformare, fiind un model de bune practici şi un reper pentru Europa de Sud-Est. Evenimentul de astăzi a fost un bun prilej de a marca împreună cu domnul comandor Laurenţiu Buzenchi şi Asociaţia ARPIA pe care cu onoare o conduce, activitatea extraordinară a aviaţiei române şi internaţionale.”, a afirmat David Ciceo, directorul general al Aeroportului Internaţional ”Avram Iancu” Cluj.

La evenimentul de la aeroportul clujean au participat reprezentanți ai societății academice clujene, ai cadrelor militare și reprezentanți ai societăţilor cu activitate în domeniul aviaţiei civile din perimetrul aeroportuar.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut