Expoziție: „Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului – sub cupola Centenarului (1921-2021). Biserică – Punți – Comunitate”

Diverse aspecte din viața Ortodoxiei de pe meleaguri transilvănene, comori culturale, slujitori vrednici la altar, biserici de tradiție, dar și proiecte importante, grație cărora Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului a construit punți trainice în comunitatea locală și națională, deopotrivă, sunt prezentate publicului clujean în cadrul expoziției outdoor „Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului – sub cupola Centenarului (1921-2021). Biserică – Punți – Comunitate”, ce poate fi vizitată în până la sfârșitul lunii octombrie, în mod gratuit, la „Tunelul Timpului”, aflat pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca.

Expoziția este organizată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, în colaborare cu Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca și cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, în contextul în care Eparhia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului a aniversat, de curând, un secol de la reînființarea ei, respectiv 100 de ani de la instalarea ca episcop a lui Nicolae Ivan, la Biserica din Deal.

„Prin intermediul expoziției aniversare am căutat să punem în valoare rolul major pe care Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului l-a jucat de-a lungul timpului în viața culturală și spirituală a românilor. Unirea Transilvaniei cu România, la 1 Decembrie 1918, a deschis noi perspective pentru românii din provincie, dar și pentru situația Bisericii Ortodoxe, în general și din orașul Cluj, în special. Aceste transformări multiple, care au survenit în viața comunității, au fost foarte vizibile, iar în reușita lor Eparhia Vadului, Feleacului și Clujului, reînființată în 1921 pe temeliile vechilor Eparhii ștefaniene de la Feleac și Vad, și condusă de vrednicul de pomenire episcop Nicolae Ivan, a deținut un rol definitoriu. Datorită priceperii primului ei episcop s-au deschis școli, biserici, mănăstiri, fundații, s-au publicat cărți și reviste, reușindu-se astfel consolidarea unor strânse relații cu cele mai importante instituții emblemă ale țării: Casa Regală, Academia Română, Guvernul, Universitatea etc.” – precizează Arhiepiscopia Clujului.

Cele 40 de planșe expuse evidențiază importanța patrimoniului cultural al Eparhiei, activitatea misionară derulată în timp datorită implicării unor nume consacrate din viața bisericii și a mediului universitar-academic, care reprezintă și astăzi repere morale și spirituale pentru viața creștină de pretutindeni. În planșe pot fi surprinse și aspecte privitoare la momentele importante din viața Eparhiei, dar și cronologia, biografia și activitatea misionar-pastorală, culturală, social-filantropică și ecumenică a ierarhilor care au condus destinele Eparhiei Clujului în cei 100 de ani de la reînvierea ei.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut