Expoziția „Leonardo da Vinci – Invențiile unui Geniu”, în premieră la Cluj

Expoziția „Leonardo da Vinci – Invențiile unui Geniu” va putea fi văzută în premieră la Cluj-Napoca în perioada, 7 ianuarie – 15 aprilie 2022, la Casa de Cultură a Studenților. Practic, evenimentul de la Cluj continuă circuitul internațional care a inclus 80 de orașe din Europa, Asia, continentul nord-american, sud-american și Australia. Expoziția a stabilit un record de vizitare pentru o expoziție culturală (peste 20 milioane de vizitatori), înscriindu-se în galeria marilor evenimente culturale ale lumii.

Deschiderea expoziției va avea loc în data de 7 ianuarie în prezența primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a inspectorului școlar general al ISJ Cluj, prof. Marinela Marc, și a organizatorului Iancu Șerbănescu.

Expoziția, întinsă pe 600 mp, cuprinde 45 de modele, realizate din lemn ale invențiilor proiectate acum 500 de ani de Leonardo da Vinci, una din cele mai luminate minți ale omenirii, plus 5 reproduceri ale unor tablouri ale sale. Modelele nu au fost reproduse în timpul vieții inventatorului. Grupate în cinci categorii – mașinării pentru zbor, mașinării hidraulice, mașinării pentru construcții, concepte pentru manufacturare și mașinării de război – toate uimesc prin ingeniozitatea unui om care a creat, în perioada renascentistă, elementele esențiale ale funcționării multor obiecte utilizate și astăzi în toată lumea.

Expoziția va fi deschisă pentru public în perioada 7 ianuarie – 15 aprilie 2022, după următorul program:

  • pentru grupuri de elevi organizate de școli: marți – vineri, 12:00 – 16:00;
  • pentru publicul larg: miercuri – vineri, 16.00 – 20.00; sâmbătă – duminică, 10.00 – 20.00.

Organizatorii expoziției au încheiat un protocol cu ISJ Cluj pentru tururi ghidate la prețuri speciale pentru grupuri de elevi și gratis pentru copiii proveniți din medii defavorizate, din centre de plasament și cei cu nevoi speciale.

Pentru a avea acces în expoziție, adulții și copiii mai mari de 12 ani trebuie să prezinte la intrare certificatul verde, rezultatul negativ al unui test Covid sau dovada că au trecut recent prin boală. Toți cei care vor să viziteze expoziția trebuie să respecte regulile de siguranță impuse în contextul pandemiei: purtarea măștii și păstrarea distanței sociale față de ceilalți participanți.

Evenimentul este organizat de Consorțiul Studenților din România, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut