Expoziția „In Memoriam Corneliu Baba”, la final

Expoziția – eveniment intitulată In Memoriam Corneliu Baba (1906-1997), organizată la comemorarea a 25 de ani de la moartea artistului și găzduită pe simezele Muzeului de Artă Cluj-Napoca, se apropie de finalul perioadei de vizitare, anunță organizatorii. Finisajul va fi marcat de un eveniment editorial, este vorba de lansarea catalogului trilingv In Memoriam Corneliu Baba”, ce va avea loc joi, 2 februarie, de la ora 13.

Volumul este o apariție recentă, din acest an, publicat la RA Monitorul Oficial, textele critice aparținându-le Adinei Rențea, lui Vladimir Bulat, Sebestyén György Székely, Mark Lammert și Andrei Pleșu. Traducerea din limba română în limbile maghiară și engleză a fost realizată de Portik Blénessy Ágota, Alexandra Tolescu și Francis Howlett, iar fotografiile și design-ul grafic sunt semnate de Marius Sabău.

Cu ocazia evenimentului, catalogul va fi prezentat publicului de istoricul de artă Sebestyén György Székely, expert acreditat, proprietar şi director al Galeriei Quadro, oficiile de gazdă fiind asigurate de istoricul Lucian Nastasă-Kovács, manager al Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Expoziția deschisă la muzeul clujean, dedicată memoriei marelui artist, cuprinde peste 70 de lucrări de pictură şi grafică din perioada 1934-1992, provenind, în marea lor majoritate, din colecții particulare, lucrări prezentate public pentru prima dată la Cluj-Napoca și a fost curatoriată de istoricul de artă Maria Muscalu Albani şi comisariată de muzeografa Alexandra Sârbu. Doritorii mai pot admira creațiile maestrului până în data de 5 februarie inclusiv.

De asemenea, pentru întregirea portretului unei personalităţi marcante ale artei plastice românești, în expoziţie, într-o încăpere special amenajată cu toate afişele expoziţiilor Baba, vizitatorii pot urmări trei filme documentare despre maestru, transmit organizatorii: Pictorul omului – scenariu şi regie Florin Holban; Un artist şi secolul său – Corneliu Baba, scenariul şi imaginea Ion Cristodulo; Libertatea acidă a singurătăţii – texte Corneliu Baba şi Andrei Pleşu, scenariul şi imaginea Ion Cristodulo.

Iulia GHIDIU  

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut