Expoziția „100 Beste Plakate 22” aduce arta afișelor în prim-plan la Cluj-Napoca

 

În perioada 7 – 24 martie 2024, Centrul Cultural German din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociația 100 beste Plakate e.V. și Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, cu sprijinul Goethe-Institut București, Goethe-Zentrum Chișinău și Cartopack, vor organiza o expoziție de excepție intitulată „100 Beste Plakate 22 // Cele mai bune 100 de afișe 22”.

Vernisajul expoziției va avea loc joi, 7 martie 2024, la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, Piața Unirii nr. 30), începând cu ora 18:00. Evenimentul va fi onorat de prezența doamnei Alexandra Rusu-Cătană, director al Centrului Cultural German, și a muzeografei Alexandra Sârbu, comisarul expoziției.

Expoziția „100 Beste Plakate 22” aduce în lumina reflectoarelor cele mai inovatoare și grăitoare elemente din designul de afișe din Germania, Austria și Elveția din anul 2022. Competiția „100 Beste Plakate” este un susținător și promotor important al designului grafic din spațiul germanofon, implicând numeroși designeri consacrați, studenți, academii de artă, agenții, clienți și proiecte individuale.

Expoziția este parte a unui tradițional concurs european de design al afișelor care, de la înființarea sa în 1966, a reprezentat un etalon pentru calitatea și inovația în domeniul artei afișelor. În ultimii ani, aceasta a călătorit în Coreea de Sud, Elveția, Germania, Republica Moldova, Slovenia, și acum ajunge la Cluj-Napoca.

Competiția „100 Beste Plakate” este unul dintre cele mai prestigioase concursuri de design din Europa, a cărui istorie își are rădăcinile în anul 1966. De-a lungul timpului, competiția a evoluat și s-a adaptat, reușind să devină un simbol al excelenței în arta afișelor. Expozițiile anuale oferă o perspectivă fascinantă asupra culturii contemporane a afișelor și promovează diferitele abordări și stiluri ale artiștilor și designerilor participanți.

Expoziția „100 Beste Plakate 22” cuprinde 48 de afișe din Germania, 43 din Elveția și 9 din Austria, împărțite în trei categorii: afișe pentru promovare publicitară, afișe de promovare proprie și afișe realizate de studenți. Lucrările au fost evaluate de un juriu format din specialiști renumiți în domeniu.

Cu un număr impresionant de participanți și lucrări, competiția din 2022 a reprezentat o provocare și un prilej de explorare a noilor tendințe și inovații în arta afișelor. Prin intermediul expoziției, publicul va avea ocazia să descopere diversitatea și creativitatea din spatele celor mai bune afișe ale anului 2022.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut