Există un PLUS de USR la Cluj?

La alegerile europarlamentare din acest an, USR-PLUS a obținut în județul Cluj undeva la 32 la sută din voturi iar la nivelul municipiului Cluj-Napoca peste 40 la sută din opțiunile electoratului. Odată cu acest rezultat, Alianța USR –PLUS a devenit principala forță politică din oraș și județ. Numai că, până acum, această structură politică nu a făcut mai nimic să demonstreze că merită acest statut dat de electoratul clujean prin votul din luna mai. Dimpotrivă, prin felul în care se raportează la județ dar și la municipiul reședință de județ, organizația USR –PLUS pare că nu există. Reprezentanţii clujeni ai acestei alianţe politice nu numai că nu au reuşit să provoace vreo dezbatere serioasă legată de vreuna din problemele din acest municipiu sau judeţ, ci mai degrabă au arătat că sunt deconectaţi de la agenda locală clujeană. Această absenţă se explică în primul rând prin faptul că USR-PLUS nu funcţionează la Cluj ca o organizaţie ci mai degrabă ca un conglomerat de găşti, fiecare dintre acestea având agendă şi interese proprii.

Nu ştiu cum sunt cotaţi în prezent în sondaje la nivel de Cluj cei de la USR-PLUS, însă acţiunea pe care Dan Barna a avut-o recent în oraşul nostru ridică un mare semn de întrebare cu privire la susţinerea de care se mai bucură alianţa în această zonă a Transilvaniei.

Candidatul USR-PLUS a venit la Cluj-Napoca pentru a se întâlni cu susţinătorii în cadrul campaniei de strângere de semnături pentru candidatura sa la prezidenţiale. Acţiunea s-a desfăşlurat la Monumentul Memorandiştilor de la Bulevardul Eroilor, loc ales special deoarece, de obicei, aici se adună participanţii la protestele antiguvernamentale. Cum USR-PLUS se revendică a fi prima forţă politică din judeţ, se aştepta ca la întâlnirea cu Dan Barna să participe un număr impresionant de clujeni. Numai că aşa cum lucurile din stradă se desfăşoară altfel decât în spaţiul virtual, nici de întâlnirea cu candidatul USR-PLUS pentru Cotroceni nu au fost interesaţi foarte mulţi clujeni. Acest lucru nu poate fi decât un prim semn că susţinerea de care s-a bucurat până acum USR-PLUS la Cluj e pe punctul de a face fâs şi că suflul acestei alianţe a fost unul fals, întreţinut ca un balon cu aer cald. Faptul că USR-PLUS s-a situat pe primul loc la europarlamentare nu trebuie să ne mire: oamenii au fost luaţi de val şi au votat în această direcţie. Acum, mai mult ca sigur, clujenii aşteaptă şi altceva de la reprezentanţii acestei alianţe. Altceva decât lozinci precum „Fără penali”, „Corupţia Ucide” sau „PSD, ciuma roşie”. Oamenii vor lucruri concrete care să le facă viaţa mai bună.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie