Există conflict juridic Guvern – preşedinte

Curtea Constituţională a României a stabilit, miercuri, că există conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis pe tema refuzului şefului statului de revocare din funcţie a unor miniştri şi de desemnare a interimarilor, au precizat oficiali din CCR. Totodată, judecătorii constituţionali au stabilit, referitor la desemnarea miniştrilor plini, că nu există conflict între premier şi preşedinte, şeful statului nefiind obligat să semneze decretele de numire a acestora.

Potrivit surselor citate, preşedintele este obligat să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor, precum şi pe cele de desemnare a miniştrilor interimari.

Sursele citate au explicat că problema revocării miniştrilor şi a numirii celor interimari e o chestiune de competenţa prim-ministrului. Astfel, în ceea ce priveşte revocarea, preşedintele trebuia să accepte propunerea premierului. În privinţa refuzului şi nemotivării numirii unor miniştri interimari, judecătorii constituţionali au plecat de la premisa că aceştia nu erau titulari ca să se analizeze calitatea lor de membru al unei coaliţii şi pentru a rezolva problema continuităţii funcţionării Guvernului preşedintele era obligat să-i numească, au precizat sursele citate.

Articole din aceeasi categorie

One Response to Există conflict juridic Guvern – preşedinte

  1. ThisCatHasClaws

    Dăncilă are parțial dreptate ,prin urmare ,tot parțial, NU are dreptate !Deoarece poziția curții constituționale este ambiguă, Președintele urmează să procedeze la INTERPRETAREA INTERPRETĂRII !