Există bani pentru un milion de “şomeri tehnici”

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) este pregătită să plătească indemnizaţii de şomaj tehnic pentru un milion de persoane, a declarat preşedintele instituţiei, Victor Picu, citat de Agerpres. Indemnizaţia este în cuantum de 75% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult decât 75% din salariul mediu pe economie.
Picu a precizat că, imediat după ce au suspendat contractele de muncă ale angajaţilor, angajatorii depun, la Ministerul Economiei, o cerere de eliberare a Certificatului pentru Situaţii de Urgenţă, iar apoi depun acel certificat, împreună cu cererea şi cu anexa angajaţilor, prin email, la ANOFM. Mai există o anexă (modelul este anexat la ordonanţă) în care se precizează salariul brut al angajatului. C Certificatul este necesar şi pentru cei care şi-au închis activitatea în urma deciziilor autorităţilor. Picu susţine că certificatul se va elibera rapid, online. Cererile se pot depune începând din 1 aprilie, pentru că plăţile se fac în aprilie pentru luna trecută (martie). Banii vor fi plătiţi angajatorului, iar angajatorul va plăti mai departe salariul angajatului.

Informaţii se pot obţine şi la numărul unic 021.4444.000, care funcţionează la nivelul central al ANOFM, pe 8 linii, cu posibilitatea de a redirecţiona apelul în judeţe.

Articole din aceeasi categorie