Exerciţiu de simulare de accident aviatic pe aeroportul clujean

Un avion de pasageri A 320, având la bord 100 de persoane şi şase membri ai echipajului, s-a rupt în două bucăţi după ce a ratat aterizarea pe pista Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca. În urma accidentului, 25 pasageri au decedat, 15 au fost răniţi grav, iar 26 au suferit răni ușoare.

La bordul aeronavei nu s-au aflat materiale periculoase, iar cantitatea de combustibil la momentul aterizării a fost de 3 tone.

Forţele de intervenţie, care au dat dovadă de mare promptitudine şi profesionalism, au ajuns în scurt timp la faţa locului, reuşind să evacueze răniţii, cărora li s-au acordat îngrijiri medicale. Din fericire, cele prezentate mai sus fac parte doar dintr-un scenariu al unui accident aviatic petrecut, marți, pe aeroportul clujean, care a avut ca scop verificarea aplicabilităţii „Planului de acţiune pentru situaţii de urgenţă pe aeroport”, a posibilităţilor şi capacităţilor de intervenţie a personalului şi mijloacelor destinate acestor cazuri, precum şi de a realiza coordonarea acţiunilor între instituţii cu atribuţii şi responsabilităţi în rezolvarea situaţiilor de urgenţă, precum pompierii civili din aeroport, pompierii militari, Serviciul de Ambulanţă şi mijloacele de descarcerare. La acest exerciţiu au luat parte toţi angajaţii aeroportului, personalul de Control trafic aerian, biroul vamal şi protecţia civilă. Exerciţiul a durat două ore şi a fost considerat o reuşită de toţi reprezentanţii instituţiilor implicate datorită faptului că toate forţele implicate au reuşit să se sincronizeze şi să acţioneze într-un timp record. Primii care au ajuns la locul accidentului au fost pompierii aeroportului clujean, care au reușit să intervină în trei minute de la declanșarea alarmei.

Răniţii au fost depuşi într-un cort medical, unde li s-au acordat îngrijiri medicale. La exerciţiu a participat şi prefectul judeţului Cluj, Irina Munteanu.

Comandantul Aeroportului Internațional „Avram Iancu”, David Ciceo a declarat că în ultimii an s-a reușit dotarea cu autospeciale noi în cadrul unui proiect cu fonduri europene, urmând ca în curând să fie finalizată remiza PSI care se construiește tot pe fonduri UE. David Ciceo a precizat că că astfel de exerciții se desfășoară o dată la doi ani și sunt obligatorii pentru toate aeroporturile internaționale în vederea acreditării.

Pompierii din cadrul Inspectoratului Situații de Urgență Cluj au ajuns la fața locului în opt minute, fiind mobilizați sute de salvatori.

Comandantul aeroportului clujean a amintit că în urmă cu doi ani, în 15 octombrie 2021, a avut loc un incident în care un avion Boeing al companiei Fly Egipt, a luat foc la aterizare după ce roțile la trenul principal de aterizare au explodat producându-se o frecare puternică cu pista. „Erau trei tone de combustibil și 100 de pasageri. Pompierii noștri au ajuns în zonă în mai puțin de trei minute, reușind să stingă focul. Bineînțeles că și ISU a intervenit exemplar. Dacă nu era stins focul la timp, cele trei tone de combustibil din avion ar fi putut declanșa un incendiu puternic”, a declarat David Ciceo.

El a ținut să precizeze că traficul a crescut considerabil a aeroportul clujean și că în acest an se va depăși pragul de 3 milioane de pasageri.

Principalele obiective ale exercițiului au vizat: antrenarea personalului de intervenție în cazul producerii unui accident de aviație civilă pe aeroport; coordonarea acțiunilor de intervenție între instituțiile, companiile, serviciile și persoanele implicate în rezolvarea situațiilor de urgență; familiarizarea personalului din perimetrul aeroportuar și din cadrul instituțiilor cu atribuții în gestionarea serviciilor de urgență privind rolul lor în planul de acțiune, precum și corectarea eventualelor deficiențe;

Acțiunile de alarmare și intervenție din cadrul exercițiului s-au realizat în timp real, fiind implicați aproximativ 800 de reprezentanți ai instituțiilor și societăților cu atribuții în rezolvarea și gestionarea situațiilor de urgență, iar în calitate de observatori au participat reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale, reprezentanți ai instituțiilor cu activitate în perimetrul aeroportuar, ai companiilor aeriene și directori ai aeroporturilor din România.

În vederea perfecționării capacităților de răspuns și a monitorizării aplicabilității procedurilor în cazul producerii unui incident/accident de aviație civilă, pompierii din cadrul Serviciului Privat pentru Situații de Urgență al Aeroportului Internațional Cluj desfășoară periodic exerciții de antrenament.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut