Executivul clujean lansează prima sa emisiune de obligațiuni, în valoare de peste 75 de milioane de euro

Consiliul județean Cluj a închis ieri licitația de oferte pentru firma care va intermedia emiterea și vânzarea de obligațiuni ale județului în valoare de peste 75 de milioane de euro. După analiza ofertelor primite, în luna noiembrie, va fi lansată o emisiune de obligațiuni în valoare de 75,68 de milioane de euro. Cu banii obținuți, executivul județean va rambursa două credite, la CEC și BCR, în valoare de aproximativ 45,32 de milioane de euro și va asigura finanțarea a peste 20 de proiecte de investiții din Sănătate, Educație, Cultură, Drumuri și Mediu.

O emisiune de succes în 2023 va atrage alte emisiuni în viitor, astfel oferind județului o degrevare a datoriei publice și accelerând dezvoltarea proiectelor existente sau altor noi proiecte, pe termen lung și foarte lung”, a declarat președintele Consiliului județean, Alin Tișe. (C.C.)

Este prima dată când executivul județean folosește acest instrument alternativ de creditare, care vine cu beneficiul că împinge plata datoriei principale până după anul 2029. ”Este o formă de creditare modernă care se folosește în SUA, Canada și în multe alte țări. Unul din avantaje este  că dobânda ajunge tot în buzunarul cetățenilor care au investit în obligațiuni”, precizează Tișe.

Emisiunea de obligațiuni are perspective deoarece randamentul obligațiunilor va fi peste cel al titlurilor de stat, cu toate că ratingul de evaluare la risc informal al județului e de categoria  A, mai bun decât ratingul suveran al României, BBB. Obligațiunile sunt garantate integral cu veniturile proprii ale județului. Executivul ia, de asemenea, în calcul ca, la interval de șase ani, când începe rambursarea fondului principal, să lanseze trei astfel de noi emisiuni de obligațiuni care practic să le refinanțeze pe cele precedente.

Unele investiții pe care noi le susținem, în spitale , de pildă, se amortizează în 50 de ani. Această modalitate de creditare aduce mai multă echitate, în sensul că nu e corect ca întrega povară a acesto investiții să fie pe generația actuală, deși de ea vor beneficia și generațiile viitoare”, a afirmat președintele Consiliului județean.

Valentin Miron, președinte VMB Partners, societatea care a oferit consultanță în acest proiect, spune că în decursul emisiunilor anterioare în care firma a fost implicată, lucrurile au decurs fără probleme. ”Practic firmele care au depus oferte pentru intermediere, sunt sigur că  nu au făcut-o fără să aibă în spate un portofoliu de investitori interesați să cumpere”, a detaliat el.  Intermediarul va vinde obligațiunile în majoritate unor investitori profesionali, bănci, fonduri de investiții sau de pensii, și unui număr maxim de 149 de investitori în retail care au experiență să lucreze cu instrumente financiară. După listarea obligațiunilor la bursă, acestea vor putea fi cumpărate de oricine.

În total, vor fi emise 756.800 de obligațiuni, fiecare în valoare de 100 de euro. Dobânda pe care o vor purta va fi dată de rata Euribor plus 0,5 până la 3,5 la sută. Rata dobânzii va rezulta în urma acțiunilor investitorilor profesionali care vor licita pe timpul perioadei de subscriere. Cu cât vor fi mai multe oferte de cumpărare, cu atât dobânda va fi mai mică.

 

Maturitatea împrumutului e de 10 de ani, cu scadență în 2033 și cu o opțiune de rambursare anticipată în anul 2029.

 

Mă bucur că am reușit, alături de consultantul agreat, să implementăm acest nou instrument de investiții, unic în peisajul administrativ clujean. Satisfacția e cu atât mai mare cu cât ratingul județului Cluj, certificat de specialiștii internaționali, este nivelul maxim A, superior ratingului suveran al României. Acest lucru, coroborat cu valoarea mare a emisiunii de obligațiuni mă face să fiu extrem de încrezător că vom reuși să accelerăm proiectele de investiții ale Consiliului Județean. Planul investițional propus astăzi va întări poziția de lider național în dezvoltarea Clujului și va schimba fața acestui județ prin intermediul ambițiosului program de investiții aflat în derulare și care țintește obiective de interes local și național, pe multiple axe vitale de infrastructură: sănătate, educație, drumuri sau cultură”, a declarat Alin Tișe la conferința de presă dedicată anunțului lansării.

Fondurile rezultate din emisiunea de obligațiuni vor fi folosite pentru finanțarea proiectelor de investiții derulate de Consiliul Județean Cluj, aflate în diferite stadii de implementare, precum: modernizarea a peste 160 km de drumuri județene componente a rețelei TEN-T din nordul Transilvaniei, dotarea cu aparatură medicală a spitalelor clujene, edificarea unui nou sediu pentru Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă, reabilitarea și punerea în valoare a Ansamblului Monument Istoric „Castel Bánffy” Răscruci, și altele.

Caius Chiorean

 

Ce presupune lansarea unei emisiuni de obligațiuni

 


Lansarea de emisiuni de obligațiuni reprezintă procesul prin care o entitate, cum ar fi o corporație, guvern sau altă instituție, emite și pune în vânzare obligațiuni pentru a strânge capital. Obligațiunile sunt titluri de valoare pe termen lung, care reprezintă o datorie a emitentului față de investitori. Atunci când cineva cumpără o obligațiune, el sau ea acordă emitentului o sumă de bani, iar în schimb, emitentul promite să plătească dobânzi periodice (cupon) investitorului și să restituie suma investită (valoarea nominală a obligațiunii) la scadența obligațiunii.

Procesul de lansare a emisiunilor de obligațiuni implică următoarele etape:

1.   Planificare: Emitentul stabilește scopul emisiunii, suma de bani pe care dorește să o strângă și termenii și condițiile obligațiunilor.

2.   Documentație: Emitentul lucrează cu avocați și bănci pentru a crea documentația necesară, cum ar fi prospectul emisiunii, care detaliază toate informațiile relevante pentru potențialii investitori.

3.   Evaluarea creditului: Emitentul poate solicita o evaluare a ratingului său de credit de către agenții de rating, care vor determina cât de sigure sunt obligațiunile pentru investitori.

4.   Fixarea dobânzii: Emitentul stabilește rata de dobândă (cuponul) pe care va plăti investitorilor pe parcursul vieții obligațiunii.

5.   Lansarea: Emitentul oferă obligațiunile spre vânzare pe piața financiară, de obicei, prin intermediul unei case de brokeraj sau unei bănci de investiții.

6.   Listarea la bursă: Dacă obligațiunile sunt destinate să fie tranzacționate pe o bursă, ele sunt listate pentru tranzacționare.

7.   Investitori: Investitorii cumpără obligațiunile, furnizând astfel capitalul necesar emitentului.

8.   Plățile periodice: Emitentul plătește dobânzile investitorilor la intervale regulate, de obicei, semestrial sau anual.

9.   Scadența: La data de scadență, emitentul returnează valoarea nominală a obligațiunii investitorilor.

Sursa: IA

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut