EXCLUSIV/ UPDATE Implozie în USR Cluj – Camelia Sălcudean și-a anunțat demisia de la conducerea organizației județene și din partid

Liderul USR Cluj, Camelia Sălcudean, și-a anunțat luni demisia din această funcție, precum și din partid. Alături de ea vor mai pleca și unii membri din Biroul Județean și Local. Camelia Sălcudean va merge la REPER, noul proiect politic al lui Dacian Cioloș.

„Evoluția ultimului an, de la momentul finalizării acțiunii juridice de fuziune a celor două partide – USR și PLUS – ne-a arătat multora dintre noi că nu este suficient să ai un scop comun ca să-ți unești forțele pentru a-l îndeplini. Modul de abordare a situațiilor și sistemele de valori din PLUS și USR, care păreau ușor diferite între ele, s-au dovedit în final incompatibile. Pentru mine, la fel ca pentru mulți dintre membri, acest partid a fost prima experiența politică venită după o perioadă în care am activat în mediul privat și ne-am format ca profesioniști în diferite domenii. Eram pregătiți să contribuim cu toate cunoștințele noastre la schimbarea pe care o doream. Vine însă un moment când realizezi că lucrurile nu evoluează în direcția anticipată, iar instrumentele pe care le ai la îndemână nu mai sunt suficiente pentru a determina schimbarea în condițiile sistemului propriu de valori.

În consecință aleg, conștient și asumat, să demisionez din funcția de președintă a Filialei județene USR PLUS Cluj precum și din USR PLUS!”, a declarat Camelia Sălcudean.

––––––––––––––––––––

În USR se subțiază rândurile, pe zi ce trece. Nemulțumiți de direcția în care o ia Uniunea și reclamând faptul că nu sunt auziți de conducere, tot mai mulți membri pleacă din partid, fie în barca REPER (noul proiect politic al lui Dacian Cioloș), fie în alte părți. Și la Cluj, se îngroașă gluma, zi de zi se înregistrându-se demisii.

„Într-adevăr, referitor la plecările din USR, unele dintre ele către REPER, situația la Cluj are, cumva, trendul național, în sensul că există plecări. Faptul că se duc sau nu din USR către REPER este o decizie personală a fiecăruia, dar da, există demisii și de la USR Cluj, nu am exact cifre, dar cel puțin câteva zeci, din câte știu eu. Plecările poate nu sunt neapărat pe fondul dorinței de a pleca în REPER, ci mai degrabă pe fondul nemulțumirii care există în rândul membrilor vizavi de ceea ce se întâmplă în interiorul partidului. Și aici, ca și feedback a fost, de regulă, inclusiv modul în care actualii lideri ai partidului au reacționat la plecările europarlamentarilor, ale unor deputați, ale celor care au plecat până acum din partid, dar și pe fondul nemulțumirii legate de felul în care se înțelege democrația internă din partid. Din informațiile pe care eu le am sunt, până acum, cel puțin luna aceasta, iunie, câteva zeci de demisii, în principiu, cam în fiecare zi sunt demisii”, a declarat liderul USR Cluj, Camelia Sălcudean, pentru Făclia de Cluj.

Întrebată de reporterul Făclia dacă are în vedere o plecare, Camelia Sălcudean a declarat că în eventualitatea unei astfel de decizii, va anunța public.

Pe urmele lui Cioloș

Valul plecărilor din USR a început după fuziunea USR PLUS, din rândurile ex-PLUS, iar în timp, filiale întregi ex-PLUS au ajuns să se dezintegreze. De asemenea, nu este un secret că plecările au continuat mai ales după ce, în luna mai, Dacian Cioloș a demisionat din USR și a anunțat un nou proiect politic -REPER. La momentul demisiei, Cioloş preciza că îşi doreşte să construiască proiecte şi să deschidă scena politică pentru cei care vor să participe la viaţa societăţii, „fără teama” că se vor alătura oameni noi şi dornici de muncă.

Totodată, el menționa că nu şi-a dorit „cu orice preţ” să fie preşedintele USR, a căutat o „soluţie politică rezonabilă” care să afecteze cât mai puţin „taberele” din partid, dar „nu a găsit înţelegere”. Potrivit acestuia, „negocierile politice sunt mereu soluţia cea mai bună pentru a rezolva o situaţie conflictuală”, dar e imposibil de negociat cu cineva care „nu vede decât duşmani” în jurul său. În opinia sa, pentru colegii din conducerea USR „a fost mai importantă revanşa simbolică de a şterge din răzbunare o parte din numele partidului” decât să construiască împreună.

Alegeri sub semnul haosului

În aceste condiții, USR intră în pregătirile pentru cursa internă, debusolată. În luna iulie, Uniunea își va alege președintele, prin procesul statutar, adică vot popular intern și congres național.

Primul tur al alegerilor pentru preşedinţia USR se va desfăşura între 6 şi 10 iulie, iar turul al doilea între 11 şi 15 iulie. Congresul online de validare a alegerilor se va desfășura în 16 iulie.

Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, şi-a anunţat, în luna mai, candidatura la conducerea formaţiunii, afirmând că livrează rezultate concrete, „nu bla-bla steril”.

În 15 iunie echipa „Curaj” din USR a transmis că va decide, până la sfârşitul lunii iunie, pe cine va desemna drept candidat pentru șefia partidului, persoană care va intra în competiţie cu actualul preşedinte interimar, Cătălin Drulă. La sfârșitul săptămânii trecute, trei reprezentanți ai acestei echipe și-au prezentat ideile într-o dezbatere organizată la Cluj-Napoca. Este vorba de primarul Brașovului, Allen Coliban și deputații Mihai Polițeanu și Cătălin Teniță.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut