Exclusiv | Prefectura vrea un sistem cu rachete antigrindină în Cluj

Prefectura Cluj a început demersurile necesare pentru instalarea unui sistem antigrindină în județul Cluj, ca urmare a fenomenelor meteorologice care au afectat agricultura din județ.

”Am început demersurile la nivelul Guvernului și a Autorității pentru Administrarea  Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, ca să vedem ce presupune instalarea acestui sistem. Avem o bază solidă de argumentare a acestei nevoi, deoarece există pagube raportate, pentru care s-au solicitat finanțări de la bugetul de stat, produse la nivelul județului de furtuni și căderi de grindină. Am făcut deja demersuri către această Agenție, care ține de ministrul Agriculturii, pentru a ne ghida și consilia referitor la care sunt pașii de urmat în ceea ce ne privește. Am văzut că un asemenea sistem a fost instalat în județele Mureș și Alba, în urmă cu câțiva ani, și considerăm că trebuie să facem demersuri în acest sens și pentru județul Cluj. Experții studiază toate zonele țării, și cel mai probabil se acționează cu prioritate în funcție de gravitatea fenomenelor. Trebuie întocmit, de către un expert unic, un studiu pentru a se putea face demersurile viitoare. Nu avem încă un răspuns concret privind data când s-ar putea instala acest sistem, însă avem informații că va introdus în buget pentru anul viitor al Ministerului Agriculturii, și noi vom insista în acest sens.”, a declarat, pentru Făclia, Irina Munteanu, prefect de Cluj.

Deocamdată nu se știe exact unde ar putea fi instalat acest sistem.

”Sunt experți care studiază fenomenele meteo, și în baza acelor date se întocmește studiul de fezbilitate și apoi urmează demersurile necesare pentru această investiție, care este foarte costisitoare. Este un sistem care utilizează rachete, și funcționează 24 de ore din 24, în regim militarizat.” a mai spus Irina Munteanu.

Viorel Dădulescu

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut