Excelență cu repetiție, la UBB

Trei studenți de la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai au dus din nou numele universității peste zări, obținând două premii la Youth Innovation Competition on Global Governance (YICGG) 2021: premiul pentru cea mai inovativă echipă (MIT) și premiul pentru cel mai bun discurs individual (ITQ). Participarea studenților de la Facultatea de Drept a UBB la YICGG reprezintă o tradiție în excelență.

Youth Innovation Competition on Global Governance (YICGG) este un eveniment organizat de Universitatea Fudan din Shanghai (China), sub egida Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, ce are ca obiective atât crearea unui cadru de discuții între tineri, pe teme de interes global, cât și motivarea acestora să se dedice rezolvării unor probleme ce privesc guvernanța globală și dezvoltarea durabilă.

Prima ediție a evenimentului a fost organizată în anul 2007 de către School of Internațional Relations and Public Affairs (SIRPA) din cadrul Universității Fudan, reprezentând în toți ani care au urmat, singura competiție internațională cu scopul declarat de a stimula inovația în guvernanța globală. Competiția este interdisciplinară, menită să aducă împreună tineri din domenii de studiu cât mai variate (juriști, economiști, politologi, ingineri, sociologi, psihologi, specialiști IT, administrație publică, jurnalism etc.), în intenția de a crea o platformă  unde să poată comunica și dezbate pe larg aspecte care privesc întreaga omenire. Datorită standardelor de înalt nivel academic de derulare, competiția a fost denumită „Olimpiada academică a tinerilor”.

Organizată în principal de SIRPA-Fudan University, Shanghai și găzduită de Huzhou Municipal People’s Government, YICGG 2021 s-a derulat de-a lungul mai multor luni, faza finală având loc în perioada 27-31 iulie 2021. Competiția s-a derulat sub titlul „Comunitatea viitorului – creație a tinerilor: construirea orașelor inteligente pentru asigurarea dezvoltării durabile”. Temele sugerate a fi avute în vedere de participanți au vizat: inovația științifică și tehnologică; orașe inteligente – conectivitatea digitală; sănătatea publică; guvernanța ecologică; participarea publicului. Unul dintre punctele importante a fost și redactarea unui document, la care să contribuie toți participanții, intitulat „We Youth Common Agenda”, care să se armonizeze cu documentul lansat de Organizația Națiunilor Unite sub denumirea de „Our Common Agenda”.

Etapele YICGG 2021

Prima etapă – etapa de selecție – constă în trimiterea unor proiecte de către echipe formate din maximum trei membri, sau participări individuale. Proiectele sunt evaluate de 9 experți internaționali, printre care s-a numărat și dr. Veronica Rebreanu – cadru didactic la Facultatea de Drept UBB. În funcție de îndeplinirea anumitor criterii, sunt selectate echipele care vor putea participa la etapele următoare. Cel mai bun proiect este distins cu premiul Most Innovative Team (MIT), iar cei care obțin această distincție au garantată participarea la următoarea ediție a YICGG. Această primă etapă a început în luna martie și a durat până la începutul lunii iunie 2021.

„Participarea în această calitate (de expert internațional – n.n.) este onorantă și dificilă în același timp. Este o mare bucurie să vezi preocupările, pasiunea cu care lucrează studenții la proiecte ce vizează umanitatea sub diferitele ei aspecte. Pe de altă parte, este nevoie de multă obiectivitate în acordarea punctajului, întrucât fiecare punct contează la calificarea echipelor pentru etapele următoare. Particip în calitate de jurat la YICGG începând cu anul 2014 și pe an ce trece calitatea proiectelor, a studenților care participă, a ideilor promovate sunt la cote din ce în ce mai înalte, iar selecția celor mai buni este din ce în ce mai strânsă. La YICGG2021 s-a înscris 57 de echipe, între care și trei echipe de la UBB. Toate trei au avut proiecte interesante, inovative, fapt ce a fost confirmat și de ceilalți experți implicați în evaluarea lor, fiind selectate pentru a participa la etapele următoare: echipa UBB Law RO, formată din Tudor-Sergiu Pilcă și Paul Iacob; echipa fără nume formată din Ariana Ardelean, Oana Durcău și Dana-Patricia Novăcescu (UBB și UTCN); participare individuală, Larisa-Mădălina Munteanu. Fiecare proiect a fost o surpriză plăcută și o mare bucurie pentru faptul că sunt studenții noștri, într-o competiție la nivel înalt cu studenți din cele mai îndepărtate zone ale planetei, dar cu preocupări comune” – a declarat, pentru Făclia, dr. Veronica Rebreanu.

La această etapă, distincția Most Innovative Team  (MIT) a fost acordată echipei UBB Law RO, formată din Tudor-Sergiu Pilcă și Paul Iacob, studenți eminenți din anul II/III la Facultatea de Drept, pentru proiectul „Blockchain: Calea spre un viitor mai bun”; consultant științific – dr. Veronica Rebreanu.

„Unul dintre obiectivele pe care mi le-am propus în calitate de student senator al Facultății de Drept, UBB, este acela de a promova în rândul studenților proiectele și activitățile care au o contribuție semnificativă în dezvoltarea comunității și în cadrul cărora tinerii pot juca un rol capital. Competiția internațională YICGG provoacă studenții novatori din întreaga lume să pună  umărul la progresul societății, oferindu-le șansa de a-și expune ideile creative într-un cadru organizat. Sunt onorat că am avut oportunitatea de a reprezenta Universitatea Babeș-Bolyai la acest concurs internațional alături de Tudor. Din laboratorul de idei s-a născut un proiect care a fost apreciat de juriu și care avem speranța că va avea o finalitate practică, constituind un punct de reper pentru guvernele statelor lumii în următorii ani. Îi suntem profund recunoscători doamnei lector dr. Veronica Rebreanu, care ne-a călăuzit în această competiție, fiind un veritabil promotor al proiectelor studenților ce vor schimba lumea” – declară Paul Iacob.

„Tehnologia modernă a devenit un fenomen total pentru civilizație, o forță definitorie a unei noi ordini sociale, în care eficiența și transparența nu mai sunt o opțiune, ci o necesitate impusă întregii activități umane. Una dintre cele mai promițătoare inovații ale noii economii globale este tehnologia distribuită, cunoscută sub numele de „blockchain”, care poate fi integrată în diverse aspecte ale vieții cotidiene. În lucrarea noastră intitulată „Blockchain: Calea spre un viitor mai bun” am propus idei pentru  implementarea „blockchainului” în mai multe domenii, prin reciclarea rețelelor existente de criptominare și aplicarea unor „tokenuri” de informație într-o infrastructură  B.I.o.T (Blockchain Internet of Things). Am imaginat modele și aplicații practice, cum ar fi guvernanță participativă, organizații guvernamentale și rețele pan-naționale de tip descentralizat, asemenea modelului D.A.O. Am proiectat idei pentru orașe inteligente, în care se îmbină tehnologii disruptive precum Internet of Things, Big Data, contracte smart și inteligența artificială. În opinia noastră, aceste sisteme vor influența în viitor administrația publică, publicitatea imobiliară, agențiile de asigurări, notarii, dar și inginerii, programatorii, arhitecții și, în fond, pe fiecare cetățean. Mă simt onorat că, în echipă cu Paul, am reprezentat cu succes Universitatea Babeș-Bolyai la concursul internațional YICGG 2021. Ținem să mulțumim tuturor profesorilor noștri, și în special doamnei lector dr. Veronica Rebreanu, un profesor dedicat care ne-a încurajat să participăm la această competiție, să gândim în afara tiparelor convenționale și să abordăm dreptul dintr-o perspectivă holistică” – declară, la rândul său, Tudor-Sergiu Pilcă.

A doua etapă a competiției – Ignite-talk, promovată sub sloganul „Luminează-ne, dar într-un mod rapid!”, constă într-o prezentare de maximum cinci minute, însoțită de o prezentare power point de maximum 20 slide-uri, prin care fiecare participant își expune o viziune proprie asupra temelor de interes comun. Cea mai bună prezentare este distinsă cu premiul The Ignite Talk King/Queen (ITK/ITQ).

Juriul competiției a distins cu Ignite Talk Queen (ITQ) prezentarea trimisă de Larisa-Mădălina Munteanu, absolvent master la Facultatea de Drept – UBB, cu titlul ”The Global Convention on Smart Data within the Artificial Intelligence Framework”.

„Originară din Oradea și absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, am avut oportunitatea de a promova excelența prin prisma mediului academic al Chinei, în cadrul competiției globale YICGG2021. Având calitatea de participant a doua oară (prima dată, în 2019, la Jakarta, Indonezia), consider că am reprezentat în mod glorios nu doar cele două orașe de suflet pentru mine, ci și România. Am aprofundat două subiecte inovative: protecția datelor și inteligența artificială, abordate și în lucrarea de disertație. Participarea online a devenit o provocare pentru mine, materializându-se în cele din urmă într-un real succes”, declară Larisa-Mădălina Munteanu.

A treia etapă a competiției,  la care au putut participa doar studenții străini și chinezi care erau în China, constă în redistribuirea aleatorie a acestora în echipe mondiale de câte 6-8 membri, echipe care primesc o nouă temă pe baza căreia vor propune un proiect, cel mai fezabil și inovativ primind distincția The Most Valuable Project (MVP) („cel mai bun proiect din competiție“).

2021 este al nouălea an consecutiv în care proiecte trimise de echipe de la Facultatea de Drept – UBB sunt selectate pentru participare în etapele finale. În majoritatea situațiilor, studenții universității clujene s-au întors cu câte un premiu. Din 2018, pentru prezența constantă alături de studenții de la UBB și fluidizarea comunicării, dr. Veronica Rebreanu este invitată în calitate de membru permanent al juriului YICGG. Din 2019, UBB este partener oficial al Core Working Network of YICGG at Fudan University, Shanghai (Nucleul rețelei de lucru al YICGG pe lângă Universitatea Fudan, Shanghai), primind și o distincție în acest sens.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut