Evreii sărbătoresc Pesahul

Evreii sărbătoresc începând de sâmbătă Pesahul, care se desfășoară anual, conform calendarului religios ebraic, în perioada 15 – 23 a lunii Nisan (27 martie – 4 aprilie 2021), lună ce marchează începutul anului ecleziastic ebraic.

Potrivit Federației Comunităților Evreiești din România (FCER), ca urmare a Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, prin care a fost modificat intervalul orar în care este permisă deplasarea fără restricții, „în toate localitățile se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în perioada 27 martie – 28 martie, în intervalul orar 18,00 – 22,00 pentru deplasarea și participarea la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea Pesah”, scrie AGERPRES.

„Enoriașii care se vor deplasa la serviciile religioase de Pesah în zilele respective vor specifica acest lucru în declarația pe proprie răspundere. De asemenea, vă atragem atenția că, din cauza situației epidemiologice actuale, serviciile religioase de Pesah se vor desfășura conform normelor în vigoare privind desfășurarea slujbelor religioase și, conform deciziei Comitetului Director nr 13/9732/19 martie 2021, nu se vor organiza mese de Seder colective sau alte mese colective în niciuna din comunitățile evreiești locale din România”, a transmis FCER, într-o postare pe Facebook.

****

Sărbătorit de evrei în fiecare primăvară de peste 3.300 de ani, Pesahul simbolizează eliberarea din robia egipteană și ieșirea din Egipt a evreilor conduși de Moise și cei 40 de ani de peregrinare prin deșert.

În amintirea plecării precipitate din Egipt, când aluatul pentru pâine n-a apucat să dospească, în timpul celor opt zile cât durează sărbătoarea (șapte zile în Israel) se mănâncă pâine nedospită, făcută doar din făină și apă, numită matza (azimă). Pâinea obișnuită și toate alimentele fermentate sau susceptibile de a fermenta sunt interzise în această perioadă, astfel încât sărbătoarea este precedată de o curățenie riguroasă a gospodăriei, pentru îndepărtarea oricăror produse de acest fel.

În primele două seri, se ține o cină festivă (seder), cu participarea întregii familii sau, în comunitățile mici, a întregii comunități. Este o masă încărcată de simboluri, fiecare fel de mâncare și fiecare gest comemorând aspecte ale evenimentului rememorat. Se servesc mâncăruri tradiționale și se beau patru cupe de vin.

Dincolo de semnificația ei specială pentru poporul evreu, sărbătoarea de Pesah are o conotație universală, de celebrare a eliberării, a redobândirii demnității umane

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut