Evoluții de ultimă oră în conflictul Rusia-Ucraina. Care va fi noul pas?

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni seară decretul de recunoaştere a independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, transmit agenţiile de presă internaţionale.

Trotodată, preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că Ucraina este o colonie a Statelor Unite cu ”un regim marionetă” şi a acuzat serviciile secrete occidentale că ajută Kievul să comită crime, transmite Reuters.

Într-un discurs televizat, Putin a spus că situaţia din estul Ucrainei (regiunile Doneţk şi Lugansk, n.red.) este din nou critică.

În opinia sa, o aderare a Ucrainei la NATO este o ameninţare directă pentru securitatea Rusiei, Putin subliniind că legea fundamentală a Ucrainei nu permite baze militare străine pe teritoriul ţării. El a reluat declaraţia potrivit căreia Rusiei i s-a promis în trecut că NATO nu se va extinde, dar că s-a întâmplat exact contrariul.

Putin a adăugat că Ucraina intenţionează să se doteze cu arme nucleare şi că această ţară dispune de tehnologia nucleară sovietică.

Liderul rus a acuzat Kievul că în trecut a furat gaz rusesc şi a folosit energia pentru a şantaja Rusia. Potrivit lui Vladimir Putin, Ucraina nu are tradiţie ca stat naţional şi este condusă de puteri străine, ceea ce îi afectează toate nivelurile de autoritate.

”Ucraina este parte a istoriei noastre”, a mai spus şeful statului rus, care a ţinut să precizeze că liderul bolşevic Vladimir Lenin, care a dezavantajat Rusia, este cel care a creat Ucraina sovietică.

Reuniune extraordinară a OSCE, care îndeamnă la dialog

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a organizat luni o reuniune extraordinară a reprezentanţilor săi permanenţi, în încercarea de a găsi o soluţie pentru criza asupra Ucrainei, reuniune înaintea căreia secretarul general al OSCE a îndemnat la „dialog”, informează AFP.

„Vom informa statele cu privire la eforturile noastre şi posibilele mijloace de a avansa. Trebuie ca toate canalele pentru dialog să fie deschise”, a notat pe Twitter înainte de reuniune secretara generală a organizaţiei, Helga Schmid.

Ucraina i-a cerut săptămâna trecută OSCE organizarea acestei reuniuni, pentru a discuta despre „rapida deteriorare a situaţiei securitare pe teren”.

Observatorii OSCE au înregistrat în ultimele zile o recrudescenţă a luptelor între rebelii separatişti proruşi şi armata ucraineană în estul Ucrainei, cu sute de atacuri de mortier şi artilerie. Conflictul din estul Ucrainei durează din 2014 şi a făcut până acum circa 14.000 de morţi.

Aceste încălcări ale armistiţiului intervin în timp ce SUA acuză Rusia că intenţionează să invadeze Ucraina şi că a masat circa 150.000 de soldaţi la frontiera cu Ucraina, planuri dezminţite de Moscova.

Michael Carpenter, ambasadorul american la OSCE, a îndemnat Rusia, în timpul reuniunii care a avut loc în spatele uşilor închise, „să înceteze provocările sale periculoase”. „Să revenim la masa negocierilor înainte ca noi vieţi omeneşti să fie pierdute”, a declarat el, potrivit unui comunicat trimis presei.

OSCE, a cărei preşedinţie prin rotaţie este asigurată în prezent de Polonia, are sediul la Viena. Ea numără 57 de ţări membre, printre care Rusia, SUA şi Ucraina.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut