Evocarea personalității lui Virgil Cioflec, la 75 de ani de la moartea colecționarului

*vineri, 10 martie*17:00, Sala „Tonitza”

Cu prilejul apariției volumului „Virgil Cioflec. Contribuții biobibliografice” (Ed. Sud din Bolintin Vale, 2021, prefață de Vasile Grigore; nominalizat pentru premiul Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Brașov, pe anul 2021), autoarea Luminița Cornea va susține conferința intitulată „Moștenirea personalității lui Virgil Cioflec (1874-1948): 75 de ani de la moartea colecționarului”.

Expunerea va aduce în atenția publicului aspecte legate de familia Cioflec din Transilvania și exponenții săi importanți; originea transilvăneană a lui Virgil Cioflec (1874-1948), scriitor, critic de artă, filantrop și colecționar; pasiunea sa autentică pentru artă, cu accent pe colecția cunoscută sub numele „Pinacoteca Virgil Cioflec”, astăzi principalul nucleu valoric al patrimoniului Muzeului de Artă din Cluj-Napoca; crâmpeie inedite din corespondență; emblematicele relații de prietenie cu pictorii Nicolae Grigorescu și Ștefan Luchian; ipostaza de prim editor al unor albume de specialitate dedicate celor doi mari artiști români, transmit organizatorii.

Invitați în cadrul conferinței sunt Mircea Popa, scriitor, critic și istoric literar, Vasile Grigore, director al Editurii Sud, Gabriela Corodeanu, născută Cioflec, și Bogdan Negrea, economist, membru al familiei Cioflec. Evenimentul va fi moderat de muzeograful Alexandra Sârbu.

Luminița Cornea

Originară din Giurgiu, Luminița Cornea este profesor, scriitor, critic și istoric literar, editor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Brașov. A absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română din cadrul Universității Bucureşti, ulterior dobândind titlul de „doctor în filologie” la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Debut literar în revista „Biserica Ortodoxă Română” (1975). Colaborează la publicaţii locale, naţionale şi din Republica Moldova. Este fondator și coordonator al revistei cultural-artistice „Ecou” (Sf. Gheorghe, 1996-2005) și redactor-șef al revistei „Caietele de la Araci”, publicaţie semestrială de literatură a Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sf. Gheorghe, aflată în anul XI de apariţie. A amenajat Casa Memorială „Romulus Cioflec”, Araci, din cadrul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sf. Gheorghe, actualmente fiind colaborator și membru al Consiliului Științific al instituției.

A fost distinsă cu Premiul literar „Octavian Goga” oferit de ASTRA, 2015; Diploma și medalia „Crucea Munților” oferită de Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, 2014; Diploma de excelenţă „Gheorghe Lazăr”, 2008; Ordinul Meritul pentru Învăţământ în gradul de Ofiţer, conferit de Preşedintele României, 2004; Premiul pentru libertatea culturii, 1991.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut