Eveniment inedit organizat de Academia Română la Cluj-Napoca

O manifestare inedită ce își propune să aducă împreună cercetători științifici, elevi, studenți și seniori din Cluj va avea loc marți de la ora 8.30 la 22.30 în sala de conferințe din clădirea Academiei Române, str. M. Kogălniceanu nr. 12-14. Maratonul Istoriei urmărește să stimuleze în rândul elevilor și studenților sentimentele civice și aprecierea față de valorile naționale în contextul aniversării a 100 de ani de la Constituția României din 1923.

Vor fi implicate grupuri de elevi de la școli din Cluj-Napoca, dar și din mediul rural (Colegiul Național „E. Racoviță”, Colegiul Național „Gh. Șincai”, Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”, Școala Gimnazială ”George Barițiu” din Jucu de Sus etc.), grupuri de studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai, precum și de elevi de la Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” (în total, aproximativ 400 de participanți). Aceștia vor lua parte la activități (prelegeri, discuții) coordonate de cercetători științifici de la Institutul de Istorie „G. Barițiu” și Centrul de Studii Transilvane ale Academiei Române; tinerii vor prezenta la rândul lor diverse materiale, scenete etc. Fiecare grup de elevi va fi însoțit de cel puțin un cadru didactic (de regulă profesor de istorie). Va fi implicat și un grup de seniori pentru a evidenția valoarea schimburilor de experiență intergeneraționale.

Maratonul se va desfășura după următorul format asemănător unei ștafete: în fiecare interval de o oră, câte un grup diferit de elevi, studenți sau seniori se va întâlni cu cercetători de la institutele menționate. Cercetătorii vor vorbi despre activitatea lor timp de 15 minute, după care ceilalți participanți își vor prezenta materialele pregătite. Ideea acestui eveniment s-a născut din dorința de a sensibiliza tinerele generații față de valorile morale și spirituale oferite de cunoașterea istoriei naționale, de a stimula interesul acestora față de conținuturile prezentate și discutate, evidențiind valoarea unei Constituții pentru asigurarea și susținerea aunui stat de drept, democratic.

Maratonul Istoriei își propune să contribuie la dezvoltarea sinergiei dintre domeniul de cercetare, educațional și cel comunitar, facilitând dialogul intercultural și inter-generațional. Manifestarea face parte, astfel, din acțiunile desfășurate de Academia Română în scopul extinderii și consolidării relațiilor cu comunitatea.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut