Eveniment | GHEORGHE MUȘAT, premiat la EUROINVENT – Iași, 2022

Evenimentul EUROINVENT, organizat în ediții anuale la Iași (ediția din acest an fiind deja cea de a paisprezecea!), între 26-28 mai 2022, sub președinția Prof. univ. dr. Ion Sandu, este un forum internațional cuprinzător, onorând pe deplin subintitularea ca „Expoziția europeană a creativității”.

Centrul de greutate al manifestării este desigur INVENȚIA, mai cu seamă cea din domeniul tehnic – între organizatorii principali numărându-se Forumul Inventatorilor Români, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași. EUROINVENT găzduiește și un Salon de carte Tehnico-Științifică, Artistică și Literară.

Clujul cultural a fost și de astă dată reprezentat printr-un volum semnat de Gheorghe Mușat, autor provenind din mediul vieții muzicale (fost membru marcant al Orchestrei Filarmonicii clujene și profesor al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”); domnia sa nu se află la prima participare și nici la primul succes în acest cadru, obținând Marele Premiu cu cărțile: Lumini și umbre, De-ale muzicienilor și nu numai…, Arcadă germano-română – Scriitorul Hans Bergel și Medalia de Aur cu cărțile: Antonin Ciolan – Inegalabilul maestru al baghetei, Bayreuth – Oraș al festivalurilor și Trompetist pe scena vieții.

Publicată în frumoase condiții grafice și redacționale la Editura „Ecou Transilvan” din Cluj-Napoca, cartea intitulată Frații Bergel – Două valori europene tratează în contrapunct viața și opera binecunoscutului dirijor de talie internațională Erich Bergel, produs al școlii superioare clujene și fost dirijor al Filarmonicii, și a fratelui său mai mare, Hans Bergel, literat rafinat și martor lucid al istoriei dramatice a intelectualității românești în perioada anilor de după al Doilea Război Mondial. Cei doi frați au cunoscut deopotrivă calvarul închisorilor comuniste, dar au avut tăria de a depăși această dramă și de a străluci apoi prin talentul și munca lor neobosită.

Gheorghe Mușat, onorat de o trainică prietenie cu cei doi frați Bergel, a onorat la rândul său această relație privilegiată prin mai multe cărți cu caracter memorialistic, menite să facă cunoscute pilduitoarele exemple ale celor doi, viața și realizările lor, vicisitudinile și împlinirile ce se leagă de aceste nume.

Diploma și Medalia de Aur cu care acest volum a fost distins la ediția recent încheiată a Expoziției Europene a creativității EUROINVENT 2022 încununează munca muzicianului și autorului clujean, care astfel primește un binemeritat cadou în preajma împlinirii respectabilei vârste de 87 de ani! Îi dorim sănătate și noi realizări!

Adrian POP

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut