Eveniment expozițional: Cămăși de sărbătoare din Nordul Moldovei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei organizează cu prilejul sărbătoririi Zilei Universale a Iei o expoziție de cămăși tradiționale din zona de nord a Moldovei, al cărei vernisaj va avea loc joi, 24 iunie 2021, la ora 14, în sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei (strada Memorandumului, nr. 21, Cluj-Napoca).

Colecțiile muzeului cuprind piese etnografice din toate regiunile locuite de români, inclusiv din Bucovina și nordul Moldovei, unde cămășile femeiești se încadrează în tipologia cunoscută și sub denumirea de „ie”. Aceasta face obiectul propunerii de includere în Patrimoniul Imaterial Universal UNESCO înaintată de România și Republica Moldova prin dosarul comun numit „Arta Cămășii cu Altiță – IA”.

În cadrul expoziției sunt etalate cămăși de sărbătoare, datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea, adevărate opere de artă realizate cu acul. Pornind de la premisa că istoria se află într-o legătură de determinare reciprocă cu etnografia unui spațiu mental, organizatorii vă invităm să descoperiți farmecul acestor meleaguri pornind de la fapte, povești și fotografii de arhivă și, de asemenea, urmărind firul sugestiv al unui sat bucovinean.

Expoziția este deschisă în perioada 24 iunie – 11 iulie 2021.

Ca urmare a situației generate de COVID-19 și a limitărilor impuse privind combaterea pandemiei, vizitatorii trebuie să poarte masca de protecție, să respecte distanțarea fizică și să utilizeze dezinfectantele puse la dispoziție la intrarea în muzeu.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut