Evaluarea Națională: La limba și literatura română au picat „Cireșarii”

5.119 de absolvenți clujeni ai claselor a VIII-a au susținut marți, 25 iunie 2024, proba scrisă la limba și literatura română în cadrul examenului de Evaluare Națională 2024. Din totalul celor 5.276 de elevi înscriși la Evaluarea Națională, la primul examen scris au fost absenți un număr de 157 de elevi, informează reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Cluj.

Cei mai mulți absenți, în număr de unsprezece în fiecare școală, s-au înregistrat în două unități de învățământ din oraș, Liceul cu Program Sportiv Cluj-Napoca și Școala Gimnazială „Traian Dârjan” Cluj-Napoca, și într-o școală din mediul rural Școala Gimnazială Țaga. Pe locul doi, într-un clasament al absențelor înregistrate la prima probă a Evaluării Naționale, se află Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” Baciu unde s-au înregistrat nouă elevi absenți, iar pe locul al treilea se găsește Școala Gimnazială Vad cu șapte candidați absenți. De asemenea, la Școala Gimnazială Poieni șase elevi nu s-au mai prezentat, iar la Școala Profesională Răscruci, Școala Gimnazială Câțcău, Școala Gimnazială Așchileu Mare, Școala Gimnazială „Pavel Dan” Tritenii de Jos și Școala Gimnazială „George Barițiu” Jucu de Sus au absentat câte cinci candidați.

La proba de limba și literatura română, desfășurată marți, 25 iunie 2024, candidații prezenți au primit două texte, un fragment din „Cireșarii” de Constantin Chiriţă și al doilea din Cella Delavrancea – „Portret” pe baza cărora au avut de rezolvat mai multe cerințe. La subiectul I, candidații au avut de asociat fragmentul din Cireșarii cu un alt text literar studiat sau citit suplimentar prezentând în 50-100 de cuvinte o valoare comună. De asemenea, la subiectul II, elevii au avut de realizat o compunere, de minimum 150 de cuvinte, în care să-l caracterizeze pe Tic, personajul din textul lui „Cireșarii”.

Reprezentanții IȘJ Cluj, precizează că în județul Cluj nu s-au înregistrat situații care să impună desfășurarea acestei probe cu subiecte de rezervă și nici situații de fraudă sau tentativă de fraudă.

Subiectul și baremul de corectare pentru proba scrisă la disciplina limba și literatura română au fost publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site-ul subiecte.edu.ro, marți, 25 iunie 2024, la ora 15:00.

Citând aceleași surse, Evaluarea Națională continuă joi, 27 iunie 2024, cu proba scrisă la disciplina matematică, urmată vineri, 28 iunie 2024, de proba la limba și literatura maternă, pentru elevii care studiază în limba minorităților naționale.

Primele rezultate vor fi comunicate miercuri, 3 iulie 2024, până la ora 14:00 (în centrele de examen), cu respectarea Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal.

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 3 iulie 2024 (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 4 iulie 2024 (în intervalul orar 8:00-12:00) sau transmise prin mijloace electronice centrelor de examen. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/ reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi afișate marți, 9 iulie 2024.

Alte precizări importante pentru elevi, cu privire la redactarea lucrărilor scrise din cadrul examenului de Evaluare Națională, 2024, pot fi consultate pe site-ul I.Ș.J. Cluj, https://www.isjcj.ro/

Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Cluj pun la dispoziția celor interesați liniile TELVERDE, pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul examenului de Evaluare Națională 2024_Ministerul Educației – 0800 801 100, I.Ș.J. Cluj – 0800 816 264.

T.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut