Evaluarea autonomiei funcţionale a vârstnicilor se face la domiciliu

Ministerul Muncii a anunțat că Guvernul a actualizat actul normativ care aprobă Grila națională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, în acord cu modificările recente aduse legislației asistenței sociale

Guvernul a aprobat o hotărâre prin care sunt aduse unele modificări HG nr. 886/2000 pentru aprobarea Grilei naționale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, ca urmare a schimbărilor intervenite în această perioadă în legislația care reglementează sistemul național de asistență socială, respectiv de asistență socială a persoanelor vârstnice.

Astfel, în acord cu prevederile Legii asistenței sociale nr. 292/2011, modificările prevăd că evaluarea autonomiei funcţionale se realizează, de regulă, la domiciliul persoanei, de o echipă mobilă de evaluatori, iar în cazul persoanelor asistate în unităţi sanitare cu paturi, evaluarea se poate realiza şi la patul bolnavului, la solicitarea medicului curant sau a asistentului social angajat al spitalului.

Totodată, s-a decis ca fișa de evaluare sociomedicală să existe, în mod obligatoriu, și în dosarul persoanei vârstnice care solicită îngrijire într-un centru de zi de asistență și recuperare.

Prin aceste măsuri se urmărește facilitarea accesului persoanelor vârstnice dependente la servicii sociale adecvate, care să fie acordate potrivit nevoilor lor reale, pe baza unei evaluări complete. De asemenea, se are în vedere și eficientizarea planificării și finanțării serviciilor sociale, astfel încât finanțarea să se facă per beneficiar, indiferent de furnizorul de servicii de asistență socială, iar abordarea să fie personalizată și integrată în funcție de profilul fiecărei persoane vârstnice.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut