Europarlamentarul român Vlad Botoş i-a cerut luni cancelarului Austriei, Karl Nehammer, să nu se mai opună aderării României la spaţiul Schengen

Europarlamentarul român Vlad Botoş (grupul Renew) i-a cerut luni cancelarului Austriei, Karl Nehammer, să nu se mai opună aderării României la spaţiul Schengen.

„Ne găsim în situaţia incredibilă în care Parlamentul European recomandă aderarea, Comisia Europeană constată că toate criteriile sunt îndeplinite şi recomandă aderarea şi, mai mult, toate statele membre, cu o singură excepţie, sunt de acord cu aceasta, deci am putea spune că şi Consiliul este, în marea lui majoritate, de acord. Însă nu putem obţine acordul între cele trei instituţii”, a subliniat Vlad Botoş într-o intervenţie în plenul Parlamentului European, la Strasbourg.

Aderarea României şi Bulgariei la Schengen, spaţiul european de liberă circulaţie, se regăseşte pe ordinea de zi provizorie a reuniunii miniştrilor de Justiţie şi de Interne de la începutul lunii decembrie la Bruxelles, conform agendei publicate pe site-ul Consiliului.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) este programat pentru 4 şi 5 decembrie, iar conform agendei provizorii vor avea loc un schimb de opinii cu privire la situaţia generală a spaţiului Schengen şi un posibil vot privind aderarea României şi a Bulgariei.

În urmă cu un an, tot la Consiliu JAI, Austria s-a opus aderării celor două ţări la Schengen, în timp ce în cazul Bulgariei opoziţia a venit şi din partea Olandei.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut