Europa reduce articolele din plastic de unică folosință

Marţi, Consiliul UE a adoptat măsuri menite să reducă deșeurile marine provenite de la 10 articole din plastic de unică folosință care se găsesc frecvent pe plaje, precum și echipamentele de pescuit abandonate și materialele plastice oxodegradabile.

Dacă există alternative la îndemână și accesibile ca preț, se va interzice introducerea pe piață a articolelor din plastic de unică folosință, cum ar fi tacâmurile, farfuriile și paiele. În cazul altor produse, se pune accentul pe limitarea utilizării, prin reducerea consumului la nivel național, pe cerințele de proiectare și etichetare și pe obligațiile producătorilor privind gestionarea / eliminarea deșeurilor.

Noile norme vor introduce o interdicție privind bețișoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele, agitatoarele pentru băuturi, bețișoarele pentru baloane, precum și a paharelor, recipientelor pentru alimente și băuturi fabricate din polistiren expandat și a tuturor produselor fabricate din materiale plastice oxodegradabile.

Sunt introduse şi măsuri de reducere a consumului de recipiente pentru alimente și pahare din plastic pentru băuturi, aplicarea unei marcări și etichetări specifice în cazul anumitor produse, precum şi scheme de răspundere a producătorilor, care să acopere costurile aferente eliminării deșeurilor, aplicate unor produse cum ar fi filtrele de tutun și echipamentele de pescuit. De asemenea, a fost formulat un obiectiv de colectare separată a sticlelor din plastic de 90 % până în 2029 (77 % până în 2025) și introducerea unor cerințe de proiectare pentru atașarea capacelor la sticle, precum și obiectivul de a include 25 % plastic reciclat în sticlele PET începând cu 2025 și de 30 % în toate sticlele din plastic începând cu 2030.

Decizia va fi urmată de publicarea textelor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare. Statele membre vor avea apoi la dispoziție doi ani pentru a o transpune în dreptul lor național.

Noile măsuri ar trebui să contribuie la evitarea producerii a 3,4 milioane de tone de CO2 echivalent, la evitarea aducerii de daune mediului care s-ar ridica la 22 de miliarde euro până în 2030, precum şi la economisirea de către consumatori a circa 6,5 miliarde euro.

Articole din aceeasi categorie