Eșec pentru procurori în dosarul ce-l viza pe primarul unei comune clujene

Primarul comunei Mintiu Gherlii, Dumitru Oltean, a fost achitat definitiv într-un dosar în care a fost judecat pentru abuz în serviciu. Instanța Curții de Apel Cluj a luat această decizie după ce a constatat că faptele imputate lui Dumitru Oltean nu sunt prevăzute de legea penală.

Dumitru Oltean a fost trimis în judecată fiind accuzat că, în exercitarea atributiilor de serviciu în calitate de primar și conducător al Comisiei locale Mintiu Gherlii pentru aplicarea Legii nr. 18/1991, nu a îndeplinit actele necesare pentru punerea în posesie și reconstituirea dreptului de proprietate privată asupra unor terenuri pentru Parohia Reformată Gherla, cauzând-i acesteia o pagubă prin lipsa de folosință. Fapta s-ar fi comis în perioada noiembrie 2014 – martie 2017. Procurorii au susținut că pimarul avea o obligație legală de punere în posesie.

În procesul de fond, Judecătoria Gherla l-a condamnat pe Dumitru Oltean la 2 ani 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere. Edilul a făcut apel, iar Curtea de Apel Cluj a constatat că primarul este nevinovat.

„În baza art. 421 pct.2 lit. a C.pr.penală admite apelul declarat de către inculpatul Oltean Dumitru împotriva sentinţei penale nr. 1377/2020 din data de 11.12.2020 pronunţată de Judecătoria Gherla, pe care o desfiinţează în întregime, sub aspectul laturii penale şi a obligării inculpatului la plata cheltuielilor judiciare în favoarea statului. În temeiul art. 396 alin.5 C.pr.penală rap. la art. 16 alin. 1 lit. b teza I C.pr.penală achită pe inculpatul Oltean Dumitru de sub învinuirea de săvârşire a infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin.1 Cod penal”, se arată în încheierea instanței clujene.

Potrivit datelor obținute de ziarul Făclia de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, în județul Cluj, Eparhia Reformată de Ardeal, Arhiepiscopia Romano-Catolica Alba Iulia, Episcopia Evanghelică Lutherană și Episcopia Unitariană Maghiară Cluj au revendicat 294 de imobile. Marea majoritate a cererilor de retrocedare au fost făcute de Eparhia Reformată de Ardeal. Este vorba de 134 de imobile. Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia a solicitat restituirea a 130 de imobile, iar Episcopia Evanghelică Lutherană a revendicat trei imobile.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut