Eroi în Turcia

Doi voluntari care au participat în luna februarie, împreună cu câinii lor de salvare, la ajutarea victimelor cutremurului din Turcia au primit, miercuri, distincţia „Onoare pentru Cluj – 2023” din partea Prefecturii Cluj.

Distincţia a fost acordată plutonierului adjunct Rareş Urs de la ISU Cluj şi Oanei Ciora, preşedintele Asociaţiei „Câini de Salvare Transilvania”, „pentru devotamentul şi curajul dovedit pe timpul misiunii din Turcia”. Cei doi au fost însoţiţi în Turcia de câinii de salvare Max şi Dino.

„Voluntarii depun eforturi mari, mai ales în timpul lor liber, să-şi formeze câinii pentru a salva vieţi. Asociaţia ‘Câini de Salvare Transilvania’ a ajuns un partener de nădejde al pompierilor şi în prezent figurează 12 membri în această asociaţie, printre care se numără şi Rareş Urs, subofiţer operativ al Detaşamentului 2 de pompieri Cluj-Napoca din cadrul ISU Cluj. Rareş a venit în mijlocul nostru în anul 2007, iar prin multă muncă, profesionalism şi camaraderie şi-a câştigat respectul tuturor. De-a lungul carierei a văzut şi a trăit multe, drept dovadă, dincolo de tot felul de accidente rutiere sau intervenţii la care a participat, Rareş a dorit neapărat să participe şi la această misiune în Turcia, experienţa lui fiind completată de misiunea internaţională din Grecia din anul 2021, atunci când această ţară a fost greu încercată de evenimente de mare amploare, în speţă de incendii de vegetaţie”, a declarat şeful ISU Cluj, Ion Moldovan.

Asociaţia „Câini de Salvare Transilvania” a fost fondată în 2011, iar echipele de voluntari au participat la sute de misiuni de salvare.

„Ne bucurăm că am putut reprezenta România, că am putut reprezenta Clujul într-o astfel de misiune. A fost o misiune grea, a fost o misiune grea din toate punctele de vedere, dar ne bucurăm că ne-am întors sănătoşi şi că putem să ajutăm şi pe viitor, când va mai fi nevoie, şi pe alţii”, a spus Rareş Urs.

La rândul său, Oana Ciora a punctat că, „aşa cum spune şi numele asociaţiei, noi ne mândrim cu zona din care venim şi credem că spiritul acestei zone e cel care ne duce către activităţile pe care le facem.

„Credem că este important să fim şi aici între oamenii din Cluj, între autorităţile din Cluj. Ne amintim absolut tot cu strângere de inimă şi continuă să fie prezente absolut toate aspectele din misiunea din Turcia. Încercăm să avem o abordare constructivă legată de evenimentul acesta şi să ne gândim ce am face mai bine într-o nouă situaţie de genul acesta”, a spus Oana Ciora.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut