Er pătrat

Ce ţi-e şi cu cercurile astea. Cică au şi arie. Ce arie? Cercul e cerc. De pile, de cunoştinţe, de relaţii. Astea-s cercurile adevărate. Astea, adevărate, n-au nici o arie. Adică, de fapt, au: au o arie de interes. De interese.

De exemplu, a fost doamna Găbiţa interesată de ceva? A fost. Dacă i s-a dat, tace şi rămâne în cerc. Dacă nu i se dă, face circ. Până i se dă.

Pe domnul Darius l-a interesat altceva. Lui, nici măcar nu a trebuit să i se mai dea ceva. Şi-a luat singur. Şi, iată, este tot în cerc.

Şi doamna Abramburica a avut un interes. Şi i s-a dat. A ajuns sau nu ministru la Educaţie? A ajuns. A cârtit un pic, şi a ajuns. Credeţi că a ieşit din cerc? Din arie? Să nu fim naivi. Mâine, poimâine – cine ştie? – poate mai prinde şansa să dea peste cap toate bacalaureatele din ţară. Nu-i puţin lucru, nu?

Dar domnul Liviu, daddy al tuturor? Oare dânsul nu este în cerc? Ba cam este, că a fost unul dintre fondatorii cercului. Sigur, acum e într-un pătrat sau într-un dreptunghi, dar tot în cerc se cheamă că a rămas.

Domnii şi doamnele cu doctorate plagiate, fac sau nu parte tot din cerc? Dar de ce să vorbim doar despre doctorate? Haideţi să vorbim despre diplome.

De fapt, ce dracu’ e aia o diploma? Habar n-aveţi! E o bucată de hârtie pe care scrie ceva. O poţi face pe calculator. Scrii ceva pe ea, o semnezi – că doar n-o să laşi un prost din afara cercului să facă asta – şi, hop-ş-aşa!, ajungi director la Transelectrica.

Haideţi să nu-i vorbim pe toţi de bine, căci mai sunt mulţi alţii şi altele, şi n-avem loc să-i înşirăm pe toţi aici.

Aşa că ce rost au întrebările astea despre, cică, aria cercului? Nişte nesimţiţi ăia care întreabă aşa ceva. Nu le e lor ruşine, ziarişti netrebnici. Şi rău intenţionaţi. N-au nici pic de ruşine, de bun simţ, nimic n-au învăţat la şcoală, se vede că n-au mers la care şcoală trebuie şi că n-au luat meditaţii de la cine trebuie. Că altfel nu mai întrebau tot felul de tâmpenii ruşinoase. Erau şi ei oameni la locul lor în lumea asta a noastră, adevărată, că cine are la noi nevoie de chestia asta cu aria cercului? Poate elevii de clasa a şasea or a cincea, dar noi am trecut de mult de clasele alea, şi iată că nu ne-au trebuit tot felul de arii, ba chiar e şi ruşinos să vorbeşti despre asta, nu aşa se poate ajunge în comisia aia europeană sau cum i-o fi zicând pe limba ei, oricare ar fi aia.

Cum vă spuneam, nimic n-au învăţat ăia de întreabă, nimic, nimic: nici matematică şi nici română. Limba română. Şi sunt nişte nesimţiţi fără ruşine. Nici şapte ani de acasă nu au, măcar să-i fi învăţat mama lor să nu vorbească urât. Ia uitaţi de ce: ce iese dacă spui lângă er pătrat pi? Pi pi pi pi…

Articole din aceeasi categorie

One Response to Er pătrat

  1. scorilo

    Bai , catastrofa de asa-zis ziarist, apuca-te daca ai macar putina decenta si despre multiplele mizerii provocate si de celalalta parte a baricadei.Sau, atunci stai la rand si pupa-i in dos pe toti pesedistii.