Episcopul Florentin, foșnetul unei amintiri

„Adevăr zic vouă, dacă nu vă veți întoarce și nu veți deveni asemenea copiilor, nu veți intra în împărăția cerurilor” (Mt 18,3). Această afirmație a lui Isus, radicală și dezarmantă, s-a oglindit foarte bine în gesturile și cuvintele celui care a fost Preasfințitul Florentin, Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla între anii 2002-2021. Simplitatea și abandonul în mâinile lui Dumnezeu sunt armele pe care Preasfinția Sa le-a lăsat celor care mai au de luptat în această lume.

Această atitudine filială se regăsește în paginile cărții „Preasfințitul Florentin văzut prin ochii copiilor”, prezentată joi, 24 iunie 2021, în Aula „Cardinal Iuliu Hossu” din Piața Cipariu, în prezența Preasfințitului Claudiu, actualul Episcop de Cluj-Gherla și a Mons. Marius Cerghizan, vicar general. Volumul reunește gânduri și desene ale celor mai puri și sinceri oameni ai timpului, copii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani de la Grădinița Confesională „Sfânta Ana”, din Cluj-Napoca, coordonată de Surorile Ordinului „Sfântului Vasile cel Mare”. Copiii, care vorbesc în adevăr și iubire, dau contur sentimentelor care-i leagă de cel pe care l-au simțit părinte și prieten.

Desigur, este greu să vorbești la trecut despre o persoană pe care o prețuiești și cu care ai avut o colaborare frumoasă în formarea celor mai fragede vlăstare, fără să nu se abată o adiere de tristețe. Dar cuvintele Domnului: „Eu sunt Învierea și Viața. Cel care crede în Mine, chiar dacă moare, va trăi” (Ioan 11,25) încurajează pe cei marcați profund de plecarea sa fulgerătoare și discretă, la a-l privi pe Episcopul pe care l-au îndrăgit ca pe o lumină călăuzitoare.

Grădinița Confesională cu Program Prelungit „Sfânta Ana” a fost locul în care Preasfinția Sa venea cu multă bucurie în mijlocul copiilor, ori de câte ori avea ocazia. Participa la serbări sau la alte evenimente care se desfășurau în cadrul grădiniței. Desigur, nu lipseau surprizele și povestioarele pline de învățăminte, pe care copilașii le savurau cu mult interes, atunci când vocea blândă și plăcută a Ierarhului se apleca spre cei mici. Vizita copiilor la Episcopie cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, devenită tradițională, când Preasfințitul îi aștepta cu mare drag pe cei mai tineri colindători, a fost un nou prilej ca această prietenie să se lege tot mai strâns. Se crea o atmosferă „îngerească” când glasurile candide ale copiilor vesteau Nașterea Mântuitorului, iar Preasfinția Sa intra ușor în lumea celor mai inocente și pure ființe, colinda împreună cu ei, le cânta la muzicuță, îi provoca la discuții despre Dumnezeu, iar la sfârșit nu lipseau povestioara, iconița, surprizele și rugăciunea către îngeraș. Pot spune că am parcurs împreună drumul în formarea minunaților copii, chiar dacă a implicat timp și jertfă.

Ultima întâlnire a copiilor și părinților cu Preasfințitul Florentin a fost în 22 decembrie 2020, online, pe Zoom, din cauza pandemiei în care ne aflam. Deși a fost o perioadă foarte încărcată pentru dânsul, a răspuns cu bucurie și generozitate, cu dor de a ne revedea pentru a ne oferi pentru „ultima dată” hrana spirituală, pentru viața de zi cu zi. A fost o întâlnire de catehizare a părinților, în care le-a vorbit despre „Familia Sfântă, model de iubire și ascultare”. Au avut loc discuții, împărtășiri și întrebări ale părinților la care Preasfinția Sa a răspuns cu multă dragoste. La sfârșit, a făcut o urare adresată „curcubeielor”, cum îi numea pe copii. Spre finalul întâlnirii Preasfințitul a dorit să-i întâlnească și pe copii. Am colindat împreună și ne-am făcut urări, iar copiii au fost dornici să-i povestească din peripețiile lor. Dânsul i-a ascultat atent, cu multă dragoste și interes, parcă presimțea că era pentru ultima dată, având pentru fiecare un sfat sau o vorbă bună. La final i-a anunțat că a lăsat pentru fiecare un cadou la Sora Maximiliana, și le-a făcut promisiunea că atunci când va veni primăvara vom merge la munte. Însă planurile lui Dumnezeu au fost altele, din ianuarie 2021 cel pe care copiii îl numeau „Preasfințitul nostru”, veghează din Muntele cel Sfânt al Paradisului. Toți copiii care l-au cunoscut și care au petrecut momente de bucurie alături de el au fost profund întristați că au pierdut un prieten și un Părinte spiritual.

Pe filele cărții ce poartă sigla Editurii „Viața Creștină”, cei sinceri și puri, cei inocenți și frumoși rostesc, în adevăr și simplitate povestea lor plină de farmec despre ce a însemnat pentru ei Preasfințitul Florentin. Ei și-au exprimat emoțiile, frumusețea interioară și sentimentele de prețuire prin desene, pe care mânuțele lor dibace le-au făcut cu dragoste și dăruire, însoțite de scurte gânduri de recunoștință și mulțumire. Desenele sunt sugestive și transmit un mesaj, iar fotografiile păstrează vie amintirea momentelor de bucurie trăite împreună. În carte este și ultimul mesaj al Preasfințitului adresat copiilor din grupa Curcubeului și părinților lor.

Prin acest volum cei mici a dorit să-i aducă un cald omagiu Ierarhului iubit, care i-a călăuzit cu multă delicatețe și dragoste părintească atunci când era în viață. Apariția editorială are, de asemenea, scopul de a sprijini financiar un copil grav bolnav, în amintirea spiritului caritabil al Preasfinției Sale Florentin.

Chiar dacă copiii se adresează direct Preasfințitului, prin mesajul lor ei pot spune ceva fiecărui cititor. Simplitatea, recunoștința și bucuria contemplată prin aceste desene și rânduri reprezintă o lecție vie despre cum se poate privi cerul prin ochii copiilor. Cititorii sunt invitați să se lase molipsiți de bucuria de a trăi și de speranța exuberantă a copiilor cu care privesc ziua de azi și viitorul, pentru a deveni „Evanghelia vie”, arătând tuturor oamenilor dragostea necondiționată a lui Dumnezeu și protecția Maicii Sfinte.

Sora Maximiliana (Viorica Șanta),
Ordinul Sf. Vasile cel Mare

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut