Enciclopedia parlamentarilor din educație

Aproximativ o treime dintre membrii Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților (8/26) nu au adresat nici măcar o întrebare Ministerului Educației pe parcursul primei jumătăți a mandatului parlamentar. La Senat, în Comisia pentru învățământ, jumătate dintre membri nu au susținut nici măcar o declarație politică privind subiectele aflate pe agenda zilnică la categoria educație – relevă datele analizei „Enciclopedia parlamentarilor din educație”, lansată de Societatea Academică din România, în pregătirea dezbaterilor parlamentare privind noile proiecte de lege ale sistemului de învățământ.

Parte a proiectului „Monitorul Educației din România”, Enciclopedia parlamentarilor din Educație este o analiză comprehensivă realizată de către o redacție formată din elevi, studenți, părinți și cetățeni implicați de buna guvernare în domeniul educației. În ultimele luni, aceștia au analizat activitatea parlamentarilor care activează în Comisiile pentru învățământ din Camera Deputaților și Senat, focalizându-se pe biografiile acestora, declarațiile de avere și interese, precum și dacă aceștia au avut probleme cu legea sau anumite acțiuni în instanță. Aceste biografii – precizează SAR – sunt făcute publice – „pentru ca cetățenii să își poată cunoaște reprezentanții în comisiile care se vor pronunța pe marginea acestor legi ale sistemului de învățământ.

Pe lângă biografiile parlamentarilor, este adusă în atenția cetățenilor o analiză a activității membrilor acestor comisii, din perspectiva exercitării controlului parlamentar, a numărului de declarații politice/ luări de cuvânt/ poziționări în plen pe subiecte care vizează educația, inclusiv o trecere în revistă a succeselor legislative din primii doi ani de mandat parlamentar. De asemeni, sunt incluse o serie de recomandări pentru transparentizarea și eficientizarea rolului Parlamentului în dezbaterea privind politicile naționale în domeniul educației.

Enciclopedia este disponibilă la adresa: https://bit.ly/3XszWim.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut