Enciclopedia imaginariilor din România

Universitatea Babeș-Bolyai a coordonat realizarea și publicarea unei ample lucrări, intitulate „Enciclopedia imaginariilor din România. Patrimoniu istoric și identități cultural-lingvistice” (ROMIMAG), în cadrul unui proiect național finanțat de Unitatea executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).

Proiectul și-a propus să producă o „bază de cunoștințe” și o enciclopedie care să ofere „o perspectivă sinoptică asupra moștenirii culturale și a identităților spirituale din România”. Enciclopedia cuprinde cinci volume, astfel: I – Imaginar literar (dir. Corin Braga, Facultatea de Litere); II – Patrimoniu și imaginar lingvistic (dir. Elena Platon, Facultatea de Litere); III – Imaginar istoric (dir. Sorin Mitu, Facultatea de Istorie și Filosofie); IV – Imaginar religios (dir. Ioan Chirilă, Facultatea de Teologie Ortodoxă); V – Imaginar și patrimoniu artistic (dir. Liviu Malița, Facultatea de Teatru și Film).

„Având în centru conceptul inovator de imaginar cultural și social, programul a implicat mai multe metodologii multidisciplinare pentru a pune în evidență principalele domenii ale reprezentărilor colective românești. Conceptele științifice cheie folosite, care asigură originalitatea proiectului, sunt cele de cercetare a imaginarului, bazine semantice, câmpuri lingvistice, constelații de imagini, paradigme religioase, identitate fractală” – informează UBB.

Enciclopedia, coordonată de prof. univ. dr. Corin Braga, prorectorul UBB pentru relația cu societatea – componenta socio-culturală, a fost realizată prin colaborarea a peste 100 de cadre didactice și cercetători din UBB, Academia Română și UNARTE București, fiind tipărită la Editura Polirom.

Proiectul ROMIMAG s-a derulat în cadrul programului „Patrimoniu și identitate culturală 2018-2021”, valoarea totală fiind de 5.287.450,00 lei.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut