Eminescu, omagiat la Cluj-Napoca

Aproximativ 200 de clujeni au participat, ieri, la ceremonia dedicată Zilei Culturii Naţionale şi aniversării a 167 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu organizată la monumentul poetului din faţa Teatrului Naţional ‘’Lucian Blaga’’.
Printre cei care au ţinut să-i aducă un omagiu poetului naţional s-au numărat  primarul Emil Boc, reprezentanţi ai Prefecturii Cluj, ai Uniunii Scriitorilor din România Filiala Cluj, ai Academiei Române, reprezentanţi ai partidelor politice şi ai altor fundaţii sau asociaţii cultural patriotice din municipiul Cluj-Napoca. Manifestările au început cu o slujbă religioasă oficiată de preotul Bogdan Ivanov.
Poetul Horia Bădescu, membru al Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor, a declarat că decretarea Zilei Naţionale a Culturii Naţionale de ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a fost “cel mai firesc moment”. ‘’A decreta Ziua Culturii Naţionale în ziua de naştere a lui Eminescu mi se pare cel mai firesc. S-a întâmplat, deşi nimic nu este întâmplător pe lume, să se nască în luna ianuarie, luna a cărei lumină botează începutul de lume pe care Naşterea Domnului o marchează în fiecare an. Aşa cum Eminescu a botezat lumea cuvântului românesc din care a făcut nu doar o sărbătoare a limbii noastre, a culturii noastre, a poeziei, ci şi o sărbătoare a fiinţei. Pentru că pentru toţi marii poeţi el nu este doar expresia cea mai desăvârşită a spiritualităţii româneşti ci deopotrivă este o expresie poetică a transcendenţei’’, a spus Horia Bădescu. Manifestarea a continuat cu depuneri de coroane de flori după care cei prezenţi au putut asista la un moment cultural-artistic care a avut loc în incinta Teatrului Naţional, susţinut de către actriţa Elena Ivanca, care a recitat poezii de Mihai Eminescu, şi de soliştii Operei Naţionale Române Cluj-Napoca: Bogdan Nistor, Oana Trîmbiţaş şi Eusebiu Huţan, acompaniaţi de pianista Codruţa Ghenceanu.
Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889) a fost unul dintre cei mai importanţi poeţi şi prozatori români, fiind considerat poetul naţional. Începând din 2011, pe 15 ianuarie, de ziua poetului Mihai Eminescu, este sărbătorită Ziua Culturii Naţionale, în urma unei legi promulgate în decembrie 2010.
    C.P.

Articole din aceeasi categorie