Emil Racoviţă şi Onisifor Ghibu s-au întors la UBB

La Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) au fost dezvelite, luni, busturile lui Emil Racoviţă şi Onisifor Ghibu, lucrări ale sculptorului clujean Radu Handru, amplasate în fața Aulei Magna, respectiv în curtea interioară a Universității.

„Alături de Blaga, un rector al spiritului filosofic şi literar, stă un rector al spiritului ştiinţific” a spus la festivitate Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii şi preşedintele Academiei Române, referindu-se la Emil Racoviţă, după ce, cu câteva minute înainte, afirmase că „prin Onisifor Ghibu, îi cinstim pe toţi cei care au pus umărul, în urmă cu 100 de ani, la edificarea acestui prestigios aşezământ”.

De remarcat că, spre deosebire de alte momente similare, unde vorbeşte şi cine are treabă şi cine nu, de acestă dată a fost invitat să spună câteva cuvinte şi autorul celor două busturi, sculptorul Radu Handru, care a mulţumit Universităţii pentru şansa acordată de a realiza portretele a două mari peronalităţi. După momentul dezvelirii busturilor, Ioan-Aurel Pop a susținut o prelegere în memoria celor care au fondat Universitatea.

Evenimentul a avut loc în cadrul unor manifestări ”menite să exprime recunoștința conducerii și a generațiilor actuale de cadre didactice și studenți pentru ctitorii de acum 100 de ani și pentru toate personalitățile care au contribuit la dezvoltarea, modernizarea și afirmarea Universității în țară și străinătate”.

V.D.

Articole din aceeasi categorie