Elicopter SMURD pentru regiunea de Nord-Vest

Elicopterul SMURD ce va deservi judeţele regiunii de nord-vest a fost operaţionalizat marţi, la Jibou, în cadrul unei ceremonii în care au fost inaugurate şi heliportul şi baza aeromedicală dedicate, amplasate în cadrul unităţii de pompieri din localitatea amintită.

La acest eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, Raed Arafat, ministru secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), comandorul Paul Cătălin Dache – inspector general al Inspectoratului General de Aviaţie (IGAV), colonelul Cristian Radu – prim adjunct al inspectorului general din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Florin Florian – prefectul judeţului Sălaj, Ioan Aurel Cherecheş – prefectul judeţului Cluj, Filip Darius Graţian – prefectul judeţului Satu-Mare şi Vasile Moldovan – prefectul judeţului Maramureş.

Raed Arafat a subliniat că operaţionalizarea elicopterului SMURD de la Jibou încheie o etapă a dotării cu astfel de elicoptere, la nivel naţional, etapă ce va fi urmată de achiziţionarea a 10 elicoptere pentru mediul montan.

„Aici este vorba de ultima regiune care rămăsese fără elicopter, regiunea de nord-vest, care de astăzi are elicopter. Este un efort la care au participat mai multe instituţii: Consiliul Judeţean Sălaj, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj, Spitalul Clinic Judeţean Cluj, care răspunde medical de acest elicopter, Spitalul Clinic Judeţean Oradea, care va participa cu medici pe acest elicopter”, a precizat şeful DSU.

Acesta a explicat mass-mediei de ce s-a ales amplasarea elicopterului la Jibou, în detrimentul municipiului Cluj-Napoca, ce dispune de un sistem medical bine dezvoltat.

„De ce la Jibou? Pentru că dacă se punea la Cluj, zona de intervenţie primară, imediată, se intercala cu zona Mureşului şi atunci aveam două elicoptere care deservesc aproape aceeaşi zonă şi rămâneau zone descoperite din judeţele Satu Mare, Bihor şi Maramureş şi din acest motiv decizia noastră, acum vreo trei ani, a fost amplasarea elicopterului într-un loc care să permită intervenţia mai rapidă şi în zonele respective şi să fie complementar cu elicopterul din Mureş, nu să concureze pe aceeaşi zonă de intervenţie. Din punctul meu de vedere este un efort maxim care s-a făcut. Elicopterul este achiziţionat prin fonduri ale Ministerului Sănătăţii”, a subliniat Raed Arafat.

Ministru secretar de stat a adăugat faptul că deja s-a discutat cu autorităţile din Cluj-Napoca pentru realizarea, în circa un an de zile, a unui helipunct, amplasat foarte aproape de zona clinicilor medicale din oraş.

Potrivit lui Raed Arafat, elicopterul va fi deservit de cadre medicale din Cluj-Napoca şi Oradea şi nu va putea zbura pe timp de noapte.

Investiţia de la Jibou, realizată în curtea punctului de lucru al pompierilor din localitate, a fost finanţată cu circa 1,6 milioane de lei de către Consiliul Judeţean Sălaj, pentru construcţia heliportului şi a bazei aeromedicale, valoare elicopterului SMURD, achiziţionat din fonduri ale Ministerului Sănătăţii, ridicându-se la circa 5,5 milioane de euro.

Articole din aceeasi categorie