Elevii solicită Ministerului Educației descentralizarea deciziei privind deschiderea școlilor

Consiliul Național al Elevilor solicită Ministerului Educației descentralizarea deciziei privind deschiderea școlilor și, totodată, demararea discuțiilor privind organizarea examenelor naționale.

„Încă de la suspendarea cursurilor, în luna noiembrie, Consiliul Național al Elevilor a fost în permanentă legătură cu elevii din întreaga țară. Majoritatea colegilor noștri ne-au  transmis că școala online este obositoare, ineficientă și complet nesustenabilă pe termen lung. Ținând cont de faptul că ne apropiem vertiginos de examenele naționale, de al doilea semestru al acestui an școlar și că multe localități din țară se află sub indicele de 3 cazuri/ mia de locuitori, solicităm Ministerului Educației să descentralizeze din nou decizia privind redeschiderea unităților de învățământ, în funcție de rata incidenței la nivel local, asigurând, în același timp, materialele sanitare necesare desfășurării cursurilor în siguranță – arată CNE.

În opinia reprezentanților elevilor, este „absolut imperioasă” realizarea unei strategii fezabile de învățare remedială, pentru a garanta că lacunele pe care mulți elevi le-au acumulat la începutul pandemiei și în perioada de învățare online din acest an școlar nu se vor acutiza, devenind imposibil de acoperit. În același timp, consideră necesară demararea discuțiilor privind organizarea examenelor naționale, pentru a avea mai multe scenarii pregătite, astfel încât acestea să poată fi derulate în siguranță.

„Educația se află, la momentul de față, într-un moment de cumpănă, iar Ministerul Educației trebuie să răspundă cu celeritate nevoilor sistemului de învățământ: prezența la cursuri în format fizic, acolo unde situația epidemiologică o permite, și realizarea unui plan de recuperare a materiei pentru elevii care nu au putut să participe la cursurile online, din cauza lipsei unui dispozitiv la internet. În caz contrar, rezultatele pe termen lung vor fi dezastruoase!” – declară președintele CNE, Rareș Voicu, atenționând că „creșterea ratei analfabetismului funcțional ne bate la ușă”, iar „cu educația nu e de glumă”.

Acesta solicită Ministerului Educației demararea procesului de dialog cu partenerii sociali, „pentru a găsi cele mai bune soluții pentru reînceperea cursurilor”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut