Elevii gherleni s-au întâlnit cu bunicile

În zilele noastre tinerii au mare nevoie de sfaturi și îndrumări. Felul cum pornesc în viață este decisiv în ceea ce privește viitorul lor. De aceea, sunt binevenite acțiunile educative inițiate în școli, pe această temă.

De o întâlnire plină de emoții au avut parte, zilele trecute, mai multe bunici din Gherla, Diviciorii Mici și Ceaba, din comuna Sânmartin. Astfel, un grup de tineri inimoși din clasa a VII-a, de la Liceul Teoretic „Petru Maior”, le-au pregătit un moment sentimental, cu multe surprize. Organizatorii au împărțit bilețele cu întrebări bunicilor: „Cum era viața când erați tânără?”, „Ce credeți că este important pentru a avea relații frumoase cu cei tineri?”, „Cum v-ați imaginat că este bătrânețea când erați tânără și cum este de fapt?”, „Ce vă menține tânără?”, „Dacă ați avea puterea din tinerețe, ce lucruri v-ar plăcea să faceți acum?”.

Cu nostalgie, dar și cu zâmbete, bunicile au rememorat momente din tinerețe, munca în gospodărie, mersul la joc, în sat, părinții care erau uneori foarte severi. La rândul lor, copiii au primit și au răspuns la întrebări legate de amintiri frumoase, despre cum văd ei generația a treia, despre relația pe care o au cu cei care i-au îngrijit când erau mici. Pe un ecran au fost proiectate apoi, cu ilustrații fotografice, sfaturi și învățăminte de la bunici din satele din împrejurimile municipiului Gherla, dar și câteva gânduri ale adolescenților față de aceștia: „Nimeni nu poate face pentru copii ce face bunica. Ea împrăștie un praf de stele peste viețile lor”. „Bunicii fac lumea mai dulce, mai blândă, mai caldă”. „Bunicii ne cuprind micuțele mâini doar o vreme, dar inimile pentru o veșnicie”. „O bunică este puțin dintr-un părinte, dintr-un profesor și puțin din cel mai bun prieten”. „Nu există bucurie mai mare a copilăriei decât vacanțele petrecute la bunici”. „Nu există fericire mai pură și mai puternică decât cea a bunicilor când au nepoții alături”.

La final, toți cei prezenți au primit mici cadouri, felicitări cu gânduri frumoase, baloane, s-au servit fructe, prăjituri și plăcintă caldă. Silvestru Gherman, președintele Asociației „Oastea Domnului”, din Gherla, care a găzduit evenimentul, le-a transmis copiilor să își iubească bunicii și să aibă grijă de ei, pentru ca atunci când vor ajunge și ei la rândul lor bunici, să primească la fel.

Câteodată avem nevoie și de astfel de întâlniri emoționante, în multe unități de învățământ din Gherla cadrele didactice alegând întâlniri pe această temă și în cadrul orelor de dirigenție sau în timpul activităților extrașcolare.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut