Elevii clujeni învață despre fenomenul bullyingului și în vremuri de pandemie (II)

Peste 3000 de elevi și profesori clujeni au participat la activitățile de prevenire e fenomenului de bullying. Conform reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, elevii sunt receptivi și se implică, mai ales în campaniile cu prezență fizică.

De la debutul anului școlar, polițiștii Biroului de Prevenire a Criminalității și cei ai Biroului Siguranță Școlară au demarat o campanie de conștientizare și prevenire a bullying-ului, fiind derulate în acest sens activități în unitățile de învățământ (gimnaziu, liceu) din municipiul Cluj-Napoca și din județ, în unitățile de învățământ unde reprezentanții acestora au solicitat astfel de activități preventive, precum și în unitățile unde au fost înregistrate astfel de fapte, identificate de către polițiștii Biroului Siguranță Școlară, în urma verificărilor efectuate în zonele de învățământ.

„Rolul campaniei este reprezentat de nevoia de informare a elevilor, a cadrelor didactice şi a părinţilor cu privire la fenomenul de bullying, la cauzele, măsurile pentru stoparea unor astfel de comportamente și consecințele unei interacțiuni inadecvate. În contextul pandemic acțiunile s-au desfășurat prin respectarea măsurilor de protecție impuse pentru prevenirea și combaterea efectelor virusului Covid-19, în mediul online, dar și cu prezența fizică a acestora în unitățile școlare atunci când aspectele epidemiologice au permis acest lucru. Aproximativ 3.500 elevi și cadre didactice au participat la activitățile preventive derulate pe parcursul anului școlar. De asemenea, în cadrul campaniei au fost organizate tabere și întâlniri, grupul ţintă fiind elevii și cadrele didactic”, au precizat reprezentanții IPJ Cluj.

În cadrul activităților de informare, polițiștii au abordat și subiecte referitoare la delincvența juvenilă și Cyber-bullying.

Bullyingul în școli a deventi, în timp un fenoment aproape acceptat de către elevi, aproape normal și cotidian. Din păcate, țara noastră stă foarte prost la acest capitol. Un studiu recent realizat de o organizație arăta că 71% dintre elevi au fost martori sau victime ale violenței fie în drumul spre școală, fie în timpul pauzelor sau chiar în timpul orelor de curs. De asemenea, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, România a fost clasată pe locul 3 în ceea ce privește bullyingul, în cadrul unui studiu la care au participat 42 de state.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut