Elevii clujeni, informați despre fenomenul de bullying și cyberbullying

Fenomenul bullyingului continuă și în vreme de pandemie. Și chiar dacă școala a început de puțin timp, polițiștii clujeni sunt deja în plină desfășurare a unei campanii online de informare a elevilor unei școli din municipiul Cluj-Napoca despre bullying și cyberbullying.

Gina Pop, comisar șef de poliție, în cadrul IPJ Cluj, atrage atenția că fenomenul de bullying poate că este mai bine înțeles, în ultima vreme, și de aceea apar tot mai multe sesizări despre prezența acestuia în rândul adolescenților.

„Suntem în plină desfășurare a unei campanii online de informare a elevilor unei școli din municipiul Cluj-Napoca despre bullying și cyberbullying. Ne adresăm elevilor din clasele V-VIII, dar nu excludem și clasele mai mici sau chiar grădinițele. În anii școlari trecuți am avut solicitări de activități de informare și pentru aceste grupuri țintă.

Fenomenul de bullying poate că este mai bine înțeles, în ultima vreme, și de aceea apar tot mai multe sesizări despre prezența acestuia în rândul adolescenților. Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, prin Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității, structură pe care o reprezint, realizează campanii de informare pe acest subiect de mai mulți ani, încă din 2016, când se discuta destul de puțin despre asta.

Mai mult, prin înființarea Biroului Siguranță Școlară, începând din acest an școlar, conducerile unităților de învățământ pot sa ne solicite intervenția punctual, având astfel o punte de legătură și mai strânsă cu polițiștii”, a declarat, pentru Făclia de Cluj, Gina Pop.

Ea a mai precizat că, prin aceste activități, se dorește, identificarea, împreună cu adolescenții, cauzelor bullyingului, prin discuții directe despre caracteristicile acestui fenomen sau vizionarea unor filme educative pregătite pentru ei.

„Este un aspect pe care întotdeauna îl avem în atenție, pentru că este foarte important să înțeleagă ce anume a condus la situația de victimă sau agresor și să identificăm împreună soluții”, a mai spus Gina Pop.

Ce înseamnă bullying?

Bullying-reprezintă un comportament repetat și intenționat prin care agresorul își rănește, persecută și intimidează victima prin diferite forme: verbal, fizic, relațional, social sau cyberbullying. Fenomenul bullying are trei caracteristici, și anume Intenționat, când agresorul are ca intenție să rănească pe cineva, repetat, când aceeași persoană este rănită mereu și mereu, printr-un dezechilibru de forţe , atunci când agresorul își alege victima care este percepută ca fiind vulnerabilă, slabă și nu se poate apăra singură. Fenomenul bullying, de multe ori începe ca un joc, însă se transformă într-un abuz care poate avea efecte foarte grave; un joc în care toți jucătorii au ceva de pierdut și-poate avea loc oriunde –la școală, în familie, la locul de muncă.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut