Elevii clujeni, din nou cei mai buni la Evaluarea Națională

Procentul mediilor peste 5 obținute de elevii clujeni la Evaluarea Națională este de 92,7%, județul Cluj situându-se pe primul loc, conform datelor centralizate publicate joi de Ministerul Educației. Pe locul următor se situează Capitala, cu 91,6%, urmată de Brăila, cu 91,0%. În restul județelor, procentul mediilor peste 5 este sub 90%.

Dacă ținem cont de faptul că Bucureștiul are 6 sectoare, județul Cluj se situează tot pe primul loc și în privința mediilor de 10, la egalitate cu Argeș (17), urmate de Iași (16) și Timiș (11), Capitala figurând cu 37. Elevii clujeni cu media 10 provin de la următoarele unități de învățământ preuniversitar: Colegiul Național „Emil Racoviță” (3); Colegiul Național „George Coșbuc” (1); Liceul Teoretic „Avram Iancu” (1); Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” (3); Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” (3); Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” (1); Școala Gimnazială „Ioan Bob” (1); Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” (1); Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” (2) și Școala Gimnazială „Ioan Opriș” Turda (1).

Conform datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Cluj, rata de participare în județul Cluj a fost de 96,26%, adică 4.636 candidați prezenți, dintr-un total de 4.816 elevi înscriși. La proba de Limba și literatura română au obținut note peste sau egale cu 5 (cinci) 4.397 candidați (94,64%), iar 47 de candidați au fost notați cu 10 (zece). La proba de Matematică, 4.299 candidați (92,73%) au note peste sau egale cu 5 (cinci), iar 189 de candidați au obținut nota 10 (zece). La Limba și literatura maternă, 612 candidați (din 617 prezenți) au obținut note mai mari sau egale cu 5, iar 14 candidați au fost notați cu 10 (zece).

La nivel național, numărul notelor peste 5 este „la un maxim absolut în raport cu ultimii 10 ani” – după cum a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Astfel, rata mediilor peste sau egale cu 5 este 82,3%, în creștere semnificativă față de anul trecut (76,8%). La proba de Limba și literatura română, rata notelor peste sau egale cu 5 este 85,9%, comparativ cu 84% anul trecut. La Matematică, rata notelor peste 5 este 77,5%, comparativ cu 67,4% anul trecut, iar la proba de Limba și literatura maternă, 96,1% candidați, față de 95,9% anul trecut, au obținut note peste sau egale cu 5.

Rezultatele obținute de absolvenții clujeni ai claselor a VIII-a pot fi consultate și sunt disponibile în mediul online, dar și la avizierele celor 113 unități de învățământ preuniversitar din județ, desemnate centre de examen pentru Evaluarea Națională, sesiunea iunie 2022.

„ Anunțarea primelor rezultate la examenul de Evaluare Națională din acest an, care plasează Clujul pe primul loc la nivel național, ne oferă un nou motiv de bucurie și de satisfacție tuturor celor implicați în pregătirea și desfășurarea examenului. Doresc să adresez, în primul rând, felicitări copiilor și mulțumiri tuturor celor care au contribuit la această nouă reușită a învățământului clujean. Rezultatele demonstrează că în județul Cluj se lucrează cu responsabilitate și că în tot acest timp s-au depus eforturi pentru ca elevii să fie pregătiți temeinic, indiferent de modul în care s-au desfășurat activitățile de învățare, online sau față în față, în ultimii ani școlari. Felicitări tuturor!” – a declarat inspectorul școlar general al IȘJ Cluj, Marinela Marc.

Rezultatele finale ale examenului, după soluționarea contestațiilor, vor fi afișate joi, 30 iunie 2022. Media generală de admitere se calculează considerând 80% media de la examenul de Evaluare Națională 2022 și 20% media anilor de gimnaziu și urmează să fie afișată după finalizarea contestațiilor și afișarea rezultatelor finale.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut