Elevii acuză Ministerul Educației de „masacrarea burselor școlare” și amenință cu proteste

Consiliul Național al Elevilor (CNE) acuză Ministerul Educației de masacrarea burselor școlare și anunță posibilitatea declanșării unor proteste la nivel național, în urma publicării, în 4 ianuarie, în Monitorul Oficial, a Ordinului de aprobare a criteriilor generale de acordare a burselor. Ordinul, semnat în 22 decembrie 2021, modifică pragul mediei pentru bursa de merit la 9,50, în loc de 8,50, cum era inițial.

„Ministerul Educației tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educație, printr-un masacru al burselor școlare, care se vor acorda pentru un număr mult  mai mic de beneficiari, sub pretextul creșterii mediilor ca urmare a școlii online. Inițial, una dintre propunerile Consiliului Național al Elevilor a fost ca bursa de  merit să fie diferențiată în două feluri, după pragul de medie, respectiv un anumit  cuantum pentru mediile cuprinse până la 9,49 și un alt cuantum pentru mediile cuprinse  între 9,50 și 10. În comunicatul de presă transmis de Ministerul Educației în urmă cu câteva luni, prima propunere a fost eludată, iar situația a fost prezentată în mod eronat,  fără nici un pic de verticalitate. De aceea, ne delimităm ferm de orice fel de expunere a  faptului că structura noastră a militat pentru o creștere a pragului de medie de 9,50” – precizează CNE, care condamnă „cu fermitate” o astfel de modificare „iresponsabilă și inechitabilă” și solicită Ministerului Educației să revină de urgență asupra deciziei.

Totodată, reprezentanții solicită solicită ca noile criterii generale de acordare a burselor să poată fi aplicate, începând cu anul școlar 2022-2023, „în așa fel încât să fie evitată o destabilizare a întregului proces de acordare a burselor”, dar și reluarea discuțiilor, alături de partenerii de dialog social, pe marginea modificărilor care trebuie aduse criteriilor folosite la momentul actual.

„Având în vedere impactul major al unei astfel de măsuri pentru sistemul educațional”, Consiliul Național al Elevilor anunță posibilitatea declanșării unor proteste la  nivel național, în situația în care Ministerul Educației nu va reveni asupra deciziei.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut