Elevi motivați, la Școala Gimnazială Viișoara

Delegația Școlii Gimnaziale Viișoara, formată din 10 elevi și două cadre didactice, Mihaela Mihășan și Emilia Crișan, a participat, în perioada 13-18 noiembrie 2022, la mobilitatea de grup cu elevii în Franța, respectiv în orașul Saint Calais, Collège Frère André, în cadrul Proiectului Erasmus + ”Elevi motivați”.

Elevii și cadrele didactice au fost întâmpinați la sosirea în Franța de membrii Asociației „Les Amis d’Urca”, iar în Saint Calais de reprezentanți ai oficialităților locale, ai Colegiului Frère André și, de asemenea, de reprezentanți ai mass media locale. În acest fel elevii au pășit pentru prima dată pe pământ francez, descoperind limba și cultura țării.

Mobilitatea în Franța a cuprins diverse activități educative școlare și extrașcolare prin care elevii români și francezi și-au dezvoltat abilitățile de comunicare într-o limbă străină, de relaționare interpersonală, competențe în utilizarea noilor tehnologii informaționale, competențe matematice, în domeniul științelor și tehnologiilor, de sensibilizare culturală și exprimare artistică, cât și competența de a învăța să învețe.

Activitățile școlare au debutat cu prezentarea Colegiului Frère André, când elevii au avut ocazia să exploreze școala, să cunoască structura școlii, sălile de clasă, laboratoarele, sala de sport și să discute cu cadrele didactice și elevii. De asemenea, aceștia au realizat o prezentare digitală a Școlii Gimnaziale Viișoara, a proiectului Erasmus+ „Elevi motivați” și a sistemului educațional din România.

Activitățile au continuat pe parcursul șederii cu asistența la ore și participarea activă a elevilor români în cadrul tuturor orele de curs, limba franceză, limba engleză, matematică, istorie, științe, educație muzicala, educație plastică, informatică, educație fizică și sport. De asemenea, au descoperit materii noi precum limba spaniolă  și limba germană, au întâlnit noi tehnici și metode de predare-învățare-evaluare, digitale sau non digitale.

Totodată, elevii viișoreni și cadrele didactice au organizat ateliere de lucru cu elevii francezi care au dus la închegarea unei legături în vederea colaborării în cadrul unor proiecte  de viitor.

În cadrul activitățile extrașcolare elevii au avut parte de vizite culturale în orașul Saint Calais (Biserica Notre Dame de Saint Calais, biblioteca orașului, primăria, sala de cinema, teatru, muzeu), dar și de o experiență pariziană de neuitat (Turnul Eiffel, Catedrala Notre Dame, Trocadero, Galeriile Lafayettes, Basilica Sacré Coeur, Muzeul Luvru).

În încheierea mobilității, membrii asociației împreună cu elevii și cadrele didactice au organizat o seara româno-franceză, cu prezentări, discuții și concluzii din partea tuturor celor implicați. Cu siguranță vor exista viitoare schimburi de experiență între cele două școli/localități.

„Experiența aceasta a fost de nedescris. Să fim francezi pentru o săptămână a fost experiența vieții noastre”, au declarat la unison elevii – precizează, la întoarcerea acasă, prof. Emilia Crișan și prof. Mihaela Mihășan.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut