Elevi de la Liceul Teoretic ,,Avram Iancu” din Cluj-Napoca, europarlamentari pentru o zi

Mai mulți elevi de la Liceul Teoretic ,,Avram Iancu” din Cluj-Napoca au avut parte de o experiență cu totul deosebită la sediul Parlamentului European de la Strasbourg.

Tinerii au avut ocazia să afle cum se desfășoară activitatea în instituția în care se iau cele mai importante decizii pentru Europa și, totodată, au putut să se implice într-o dezbatere legată de combaterea schimbărilor climatice.

 

Delegația formată din 24 de elevi de la Liceul Teoretic ,,Avram Iancu” din Cluj-Napoca au ajuns la Strasbourg la invitația Parlamentului European. Elevii coordonați de doamnele profesoare Andreea Suciu şi Ana Maria Ruța-ambasadori Seniori EPAS, au participat în 14 noiembrie la o sesiune Euroscola organizată la sediul Parlamentului European din Strasbourg, cu ocazia Zilelor Euroscola. La această activitate au luat parte elevi din mai multe țări UE, participante în programul EPAS -Şcoli -ambasador ale Parlamentului European.

EUROSCOLA este un program al Uniunii Europene, prin care elevii sunt invitaţi să se familiarizeze cu procesul de dezbatere şi de adoptare a unor legi la nivelul Parlamentului European.

Programul Euroscola de la Strasbourg adună la un loc elevi cu vârsta de cel puțin 14 ani din toate cele 27 de țări membre ale Uniunii, din țările candidate și din fostele țări membre pentru a dezbate, a apăra un punct de vedere, a negocia, a depune amendamente, a vota și, în cele din urmă, a adopta rezoluții privind probleme europene reale. Elevii se pot familiariza astfel cu modul în care funcționează instituțiile europene, pot discuta despre democrație, drepturile fundamentale sau valorile europene și își pot exprima opiniile personale cu privire la deciziile luate la nivelul Uniunii Europene.

Tema sesiunii din 14 noiembrie de la Parlamentul din Strasbourg a fost „De la criza energetică la un viitor sustenabil: măsurile UE împotriva schimbărilor climatice”

Evenimentul a fost găzduit în Hemiciclu – sala de şedințe a Parlamentului European- oferind astfel elevilor participanți ocazia de a experimenta viața unui europarlamentar. Aceştia s-au bucurat să dialogheze cu doamna Heidi Hautala, vicepreşedinta Parlamentului European şi să participe la simularea unei şedințe a Parlamentului pe tema Schimbărilor Climatice, la un Atelier interactiv susținut de doamna Aleyda Hernandez Laviades, membru în Comisia pentru industrie, cercetare și energie precum şi la o sesiune de informare şi dezbatere pe tema Alegerilor europarlamentare din 2024.

Coordonatorul programului EPAS în Liceul Teoretic „Avram Iancu”, profesoara Andreea Suciu, crede că actuala generație de elevi aduce nu doar speranță ci şi acțiune şi că Europa şi construcția europeană sunt pe mâini bune.

„Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj-Napoca este Şcoala-Ambasador a Parlamentului European începând cu acest an şcolar iar în baza rezultatelor obținute în perioada de candidatură (n.a. anul şcolar trecut) este singura şcoală din județul nostru invitată să participe la Zilele Euroscola de la Strasbourg. Suntem bucuroşi pentru recunoaşterea primită dar şi foarte motivați să ne autodepăşim şi să dezvoltăm şi mai mult acest program în şcoala noastră şi, mai ales, să îl extindem în comunitate. Sunt încântată că elevii clujeni au reprezentat cu mândrie oraşul nostru şi au avut intervenții în plen pe tema eco-sustenabilității, a folosirii surselor de energie regenerabilă şi a importanței cultivării şi educării un comportament verde şi sustenabil încă din primii ani de şcoală”, ne-a declarat doamna profesoară Andreea Suciu.

Codin Lenghel, elev în clasa a X-a susține că Euroscola este o experiență cu adevărat aparte pentru el, precizând că nu poate fi comparată cu alte evenimente sau activități, în felul lor speciale. „Nu putem nega faptul că participarea la un astfel de program schimbă viziunea tinerilor, și insuflă o dorință de proactivitate pe scena civică, fapt pe care îl pot confirma, fiind, și eu, la rândul meu, acaparat de acest „virus”. Ziua de 14 noiembrie 2023 nu cred ca o voi putea uita vreodată: de la paneluri și dezbateri, oportunități de interacțiune, care îți insuflă dorința de a vorbi, „the will to stand up”, pentru că Parlamentul European și Uniunea Europeană sunt și despre multilingvism, sunt și despre interculturalitate – nu doar despre multiculturalitate. Într-adevăr, atunci când te așezi la pupitru, în acea sală de lumini, spui wow. Nu doar atât, dar, într-o secundă, începi să devii recunoscător. Recunoscător pentru că ai putut veni aici, la pupitrul nr. 304, recunoscător pentru profesorii coordonatori şi recunoscător pentru acest program, pentru UE, și dorești să fii, și tu, parte din această mișcare europeană”, a spus Codin Lenghel.

La rândul său, Alexandra Dobrean, elevă în clasa a XII-a B afirmă că experiența de care a avut parte la Parlamentul European din Strasbourg a fost de vis. „Cuvintele nu pot descrie bucuria de a fi prezentă în Hemiciclul Parlamentului European (sufletul democrației europene) și de a lua parte la activitățile ținute acolo. Un alt lucru care m-a surprins a fost implicarea tuturor elevilor care au fost prezenți, Indiferent de țară din care proveneau, dorința de cunoaștere, implicarea, seriozitatea de care au dat dovadă erau valori comune pentru noi toți. Una dintre temele abordate care mi-a stârnit interesul a fost cea legată de încălzirea globală. De ce spun asta? În ciuda faptului ca aveam o perspectivă asupra acestei spețe, mi-am dat seama cât de multe aspecte interesante mai ascunde acest domeniu”, a explicat Alexandra Dobrean.

” Sesiunea Euroscola a fost o oportunitate unică care m-a ajutat să înțeleg mai bine activitatea și rolul Uniunii Europene. Ziua de 14 noiembrie a implicat multe activități în Parlamentul european din Strasbourg. Am avut șansa de a discuta și dezbate subiectul încălzirii globale, unde am avut o sesiune de Q&A cu Heidi Hautala, vicepreședinta parlamentului european și Aleyda Hernandez, expertă în domeniul energiei verde. Această experiență educativă și interactivă ne-a încurajat să ne exprimăm ideile, să ne dezvoltăm abilitatea de a vorbi în public și de a împărtăși opinii într-un context european pentru că am putut interacționa cu elevi din diferite state membre ale Uniunii Europene. Pentru mine întreaga activitate a fost o sursă de inspirație și respect pentru Uniunea Europeană şi valorile ei”, ne-a spus Victor Călian, elev în clasa a IX-a.

 

#AmbasadorEPAS

#DemocracyInAction

#GetEngaged

#TogetherEU

#Euroscola #EuroscolaOnline #YouthForEurope #Euroscola2023 #EuropeanParliament #EPAS #Europe #EU #Democracy #MEP #EuropeanUnion #EUEducation #Youth #EUFuture #EUDebate #EuroscolaSession

EPAS Liceul Teoretic „Avram Iancu” Cluj-Napoca

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut