Elevi clujeni în vizită la Gherla

Colaborările și schimburile de experiență între unitățile de învățământ sunt benefice pentru fiecare dintre părți. Cu acest prilej, atât cadrele didactice, cât și elevii au multe de învățat unii de la alții, pe lângă ocazia de a petrece împreună timpul liber.

Veselie, comunicare, experiențe împărtășite sunt cuvintele care ar putea descrie prezența, la Liceul Teoretic „Petru Maior” Gherla, a unui grup de elevi și de profesori de la Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Cluj-Napoca. Oaspeții clujeni au fost întâmpinați de elevii clasei a V-a, care le-au vorbit despre pasiunea lor comună: robotica. Astfel, elevii Răzvan Legian și Eduard Bocan le-au arătat colegilor lor din Cluj cum funcționează roboțeii Arduino-Miro, detaliile despre construcția acestora și participarea la Concursul de robotică NextLab.Tech fiind prezentate de prof. Andrei Prodan. Elevul Șerban Bărbos le-a demonstrat celor prezenți că programarea și construcția roboților LegoMindstorm reprezintă o modalitate antrenantă ce permite accesul oricărui copil spre știință și tehnică. Liceul gherlean a achiziționat astfel de kit-uri, pentru a oferi posibilitatea dezvoltării acestor abilități în cadrul orelor de Informatică.

În a doua parte a întâlnirii, echipa de robotică Team ABSO-Tech le-a prezentat musafirilor activitatea echipei, competițiile la care au participat, precum și robotul pregătit pentru etapa regională a Concursului de robotică FirstTechChallenge, ce va avea loc zilele următoare. Dar, lucrul cel mai important este că elevii celor două școli au avut ocazia să interacționeze, să vorbească despre interesele și pasiunile lor comune, să lege prietenii.

Cu ocazia deplasării în municipiul Gherla, oaspeții clujeni au vizitat Centrul de Informare și Promovare Turistică și au admirat frumoasa Catedrală Armenească din centrul orașului. De asemenea, elevii din Cluj-Napoca au vizitat și Sinagoga de pe strada Crișan, unde se află și un monument cu lista Martirilor Holocaustului din Gherla, lucrare realizată de cunoscuții sculptori din localitate, frații Kötő János și Márton.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut