Elev clujean, medaliat cu argint la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru seniori

Dragoș Crișan, elev al Colegiului Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca este unul dintre cei patru componenți ai lotului olimpic de matematică al României medaliați cu argint la cea de-a XXXVI-a ediție a Olimpiadei Balcanice de Matematică (BMO 2019) pentru seniori, desfășurată la Chișinău, în perioada 30 aprilie – 5 mai.  

Medalii de aur au obținut Edis Memiș (Liceul Teoretic Internațional de Informatică din Constanța) și Leon-Roland Bălan-Tribus (Liceul Internațional de Informatică din București). Medaliile de argint au fost adjudecate de Sergiu-Ionuț Novac (Colegiul Național „C. Brediceanu” din Lugoj), Darius-Cristian Lazea (Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare), Sebastian Mihai Șimon (Liceul Internațional de Informatică din București) și Dragoș Crișan (Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca).

Echipa României a fost coordonată de conf. univ. dr. Cătălin Gherghe (Universitatea din București – Facultatea de Matematică și Informatică).

Potrivit MEN, la ediția 2019 a Olimpiadei Balcanice (competiție de nivel regional) au participat echipe din 17 țări: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Republica Moldova, România, Serbia și Turcia (țări membre cu statut permanent) și Azerbaijan, Italia, Kazakhstan, Arabia Saudită, Turkmenistan și Marea Britanie (țări cu statut de invitat). La această competiție, fiecare stat participant, cu excepția celui organizator, are dreptul să înscrie în concurs o echipă formată din maximum 6 elevi din învățământul liceal, a căror vârstă nu depășește 20 de ani. Probele presupun rezolvarea individuală a patru probleme de geometrie, teoria numerelor, combinatorică și algebră, pe durata a patru ore și treizeci de minute.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie