Şeful ANOFM: Românii nu se vor întoarce acasă doar pentru salariu

Românii din diaspora se vor întoarce acasă nu numai pentru salariu, ci vor predictibilitate în ceea ce priveşte nivelul de trai, a declarat Emanuel Victor Picu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

„Românii se vor întoarce acasă nu numai pentru salariu. Oameni nu se întorc să lucreze în România dacă nu ştiu exact la ce se întorc. În momentul acesta, ANOFM are înscrise locurile de muncă pe site, există o bază de date. Ideea este să venim mai mult către zona aceasta de consiliere şi să mergem pe zona de mediere dintre angajator şi angajat, nu doar să transmitem printr-un site anumite locuri de muncă. Eu cred că este foarte important ca aceste discuţii care se vor face să se facă în mod concret între partenerii sociali, cu patronatele, cu marii angajatori, pentru ca românii care se întorc în ţară să se întoarcă pentru o perioadă lung de timp şi să aibă o predictibilitate în ceea ce priveşte locurile de muncă în ţară. Aici (în România, n.r.) vorbim şi despre condiţiile de trai, de condiţiile sociale – sistemul de sănătate, sistemul de educaţie. Foarte mulţi dintre cei care sunt plecaţi au copii care sunt deja încadraţi în sistemul educaţional de acolo, într-un sistem de sănătate foarte bine pus la punct”, a spus Picu, citat de Agerpres.
El a menţionat că discuţii generale pe subiectul atragerii românilor din străinătate să revină în ţară au demarat recent. „Ieri (vineri, 31 ianuarie 2020, n.r.) au început nişte discuţii la nivel general, nu s-a discutat concret despre Marea Britanie. Există o fereastră de oportunitate pentru Marea Britanie, dar măsurile aplicate trebuie să fie aplicate pentru toţi românii, nu numai pentru cei din Marea Britanie”, a afirmat şeful ANOFM.

România – campioană la “exportul” de persoane active

România rămâne statul membru al Uniunii Europene (UE) care trimite în blocul comunitar cele mai multe persoane active, înregistrând în 2018 o creştere de 7% al numărului de români activi care s-au deplasat recent, comparativ cu 2017, conform raportului anual al mobilităţii forţei de muncă în cadrul UE, publicat la mijlocul săptămînii trecute de Comisia Europeană.
Al doilea mare grup de persoane active care s-au deplasat recent sunt polonezii, dar ei au înregistrat o scădere de 6% faţă de 2017. Alături de România şi Polonia, ţările care au “exportat”cele mai multe persoane active au fost Italia, Portugalia şi Bulgaria. Peste 50% din persoanele care s-au mutat recent în alt stat membru UE au fost români, polonezi, italieni sau portughezi, iar împreună ei reprezintă 6,1 milioane de persoane.
Conform raportului, în 2018 erau 17,6 milioane de persoane care s-au mutat recent în alt stat din UE, din care 12,9 milioane de persoane erau de vârstă activă (20-64 de ani). Numărul persoanelor de vârstă activă care s-au mutat recent în alt stat membru UE a crescut în 2018 cu 3,4%, faţă de 2017. Aceasta înseamnă că 4,2% din totalul populaţiei din UE trăieşte într-un stat membru gazdă.

Articole din aceeasi categorie