Ediție aniversară FestLit Cluj

Nume sonore ale literaturii românești contemporane s-au reunit zilele trecute la Cluj, cu prilejul celei de-a zecea ediții a Festivalului Național de Literatură FestLit Cluj, desfășurat în perioada 7 – 9 iunie. Proiectul a fost lansat în anul 2014 de Uniunea Scriitorilor din România, la inițiativa lui Gabriel Chifu.

Programul activităților a fost unul bogat, pentru toate vârstele, scriitorii bucurându-se de revederea cu colegii de breaslă și interacționând, totodată, cu publicul clujean, în cadrul întâlnirii găzduite de Biblioteca Județeană Octavian Goga.

Festivalul a debutat cu Rondul de Gală de la Muzeul de Artă, invitații oferind un adevărat regal poetic celor de față, care au avut, de asemenea, ocazia de a admira creațiile plastice ale Laurei Poantă (grafică), reunite sub titlul Cantemiresca 300, inspirată de Istoria ieroglifică. Au rostit cuvinte de salut Irina Petraș, Varujan Voganian și Gabriel Chifu. Acțiunile au continuat a doua zi la Filiala clujeană a Uniunii Scriitorilor, unde a fost lansată antologia coordonată de Irina Petraș, Lumea din cuvinte. Realitate și ficțiune (Ed. Școala Ardeleană) – reunind contribuțiile a nu mai puțin de 60 de scriitori-, subiect ce a provocat intervenții din partea mai multor literați în cadrul simpozionului pe aceeași temă. Ediția aniversară a FestLit s-a încheiat vineri, printr-un nou recital poetic, de această dată în cadrul rustic oferit de Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

FestLit Cluj 2023 a fost organizat în colaborare cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare – Consiliul Județean Satu Mare și al revistei Sinteza, în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Muzeul de Artă și Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Iulia GHIDIU

Foto Andrei Gazsi

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut