Ecoruralis cere ca ţăranii să fie recunoscuţi ca producători de sămânţă

Sistemul de sămânţă ţărănească reprezintă o soluţie la criza climatică şi un mijloc de a dezvolta în mod real economia locală, iar ţăranii trebuie să fie recunoscuţi ca producători de sămânţă.

„Sistemul de sămânţă ţărănească reprezintă o soluţie la criza climatică şi reprezintă un mijloc de a dezvolta în mod real economia locală. Dacă oamenii pot trăi din producţia de sămânţă, tinerii se simt mai încurajaţi să înceapă un proiect agricol sau să continue un proiect agricol al familiei, şi avem nevoie de astfel de soluţii. Sunt oportunităţi de dezvoltare în mediul rural dincolo de construcţiile de drumuri. În prezent, nu prea există din păcate prea multe propuneri şi proiecte de dezvoltare a economiei rurale. Credem ca acestea ar putea să fie de un real sprijin”, a declarat, Ramona Duminicioiu, reprezentanta Comitetului de Coordonare a Asociaţiei ţărăneşti Eco Ruralis, citată de Agerpres.
Ea a precizat că Eco Ruralis lucrează de 10 ani în recuperarea, producţia şi răspândirea soiurilor tradiţionale de seminţe, iar în fiecare primăvară este organizată o campanie de distribuţie, care se bucură de foarte multă popularitate şi susţinere din partea ţăranilor de pretutindeni.

„România are norocul că este una dintre cele mai importante ţări agricole din UE şi am spune noi cea mai importantă ţară a comunităţilor ţărăneşti din Europa. Avem o populaţie de 46% rurală, avem milioane de oameni care lucrează în agricultură sunt oameni aflaţi într-o situaţie vulnerabilă, în primul rând în sărăcie, marginalizaţi de politicile publice, marginalizaţi de cei care iau decizii de-al lungul timpului în mod istoric, discriminaţi de legislaţia actuală. De exemplu, nu avem voie să ne producem şi să ne vindem propriile noastre seminţe păstrate din generaţie în generaţie, pentru că legislaţia actuală le exclude şi ne forţează să funcţionăm într-o economie invizibilă bazată pe schimb, să producem doar pentru consum propriu. Sunt probleme pe care vrem să le schimbăm, dar avem nevoie de mult efort şi foarte mare susţinere în societate, avem nevoie să fie alături de noi cei din mediul academic, avem nevoie de cetăţeni şi de consumatori. Primul pas este să facem problema noastră cât mai bine înţeleasă, să o explicăm cât mai clar”, a menţionat ea.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut