Economisirea energie electrice, în atenția edililor bonțideni

Acum un an principala preocupare a administrației locale din Bonțida a fost asigurarea sănătății locuitorilor din cele patru sate componente. În această perioadă grea din punct de vedere social, în atenția edililor stă economisirea energiei electrice și a combustibilului în instituțiile statului. Nu ne referim aici în  mod special la niște măsuri imediate, ci la atitudinea civică a cetățenilor.

După cum ne-a declarat primarul comunei, Emil Cârhaț, Primăria deja are în vedere niște măsuri de încadrare în cotele stabilite. Totul depinde și de iarna ce vine, fiindcă nu se cunosc deocamdată temperaturile ce ne așteaptă. Oricum, gospodarii comunei sunt pregătiți pentru orice situație. În ceea ce privește iluminatul public,  localitatea de pe Valea Someșului Mic are un mare avantaj, fiindcă 75 la sută din satele Bonțida și Răscruci dispun de becuri economicoase Led. În celelalte două sate, adică la Coasta și Tăușeni, ulițele sunt luminate noaptea cu becuri simple, care se aprind după un program orar bine stabilit. Oricum, risipă nu se face nicăieri, iar după reglementările la nivel național (dacă o să apară, între timp), și la nivel de comună vor fi adoptate măsurile de rigoare.

În privința unităților de învățământ, atât în cele două școli, cât și în cele două grădinițe (una, la Bonțida, cea cu program prelungit a fost inaugurată chiar zilele trecute, este o clădire modernă și bine utilată) funcționează centrale termice pe gaz metan, care, la fel, au un program bine stabilit de administrația locală. Nici preșcolarii, nici elevii nu vor răbda frigul la iarnă, dar responsabilii unităților de învățământ vor avea răspundere în privința consumului de energie și gaz metan. Aceste măsuri se vor urmări și în cazul căminelor culturale (mai bine zis, centrelor culturale, fiindcă în toate localitățile rurale din zonă sunt clădiri moderne, reabilitate anii trecuți prin grija Primăriei), unde pe toată perioada anotimpului rece se va gestiona riguros consumul de combustibil și energie electrică.

În comuna Bonțida și pe timpul pandemiei populația a dat dovadă de multă receptivitate și răspundere în respectarea măsurilor de prevenție comunicate de autorități și suntem convinși că și în actuala situație economică și socială locuitorii celor patru sate  vor fi tot așa de responsabili.

Szekely Csaba   

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut