Economia a luat-o razna la sfârșitul anului trecut. Inflația continuă să crească

Datele prezentate de Banca Națională a României (BNR) arată o evoluție mai mult decât îngrijorătoare a economiei românești în ultimele luni ale anului trecut.

Conform BNR, rata anuală a inflației a urcat la 7,94% în octombrie, de la 6,29% în septembrie, iar în noiembrie a scăzut la 7,80%, sub impactul plafonării și compensării prețurilor la energia electrică și gazele naturale pentru populație, depășind totuși nivelul prognozat. Creșterea ei a fost determinată mai cu seamă de scumpirea consistentă a combustibililor. Rata medie anuală a inflației calculată pe baza indicelui prețurilor de consum s-au mărit în noiembrie la 4,5%, de la 3,6% în septembrie.

Contrar așteptărilor, activitatea economică și-a încetinit considerabil creșterea în trimestrul III – la 0,4%, de la 1,5% în trimestrul II. Evoluțiile recente sugerează o stagnare a activității economice în trimestrul IV, în contextul valului 4 al pandemiei, al crizei energetice și al blocajelor în lanțurile de producție și aprovizionare, implicând scăderea PIB la o valoare semnificativ mai joasă decât cea anticipată.

Efectivul salariaților din economie și-a stopat creșterea în septembrie, iar în octombrie s-a mărit cu puțin, depășind foarte ușor nivelul pre-pandemic. Totodată, rata șomajului și-a atenuat doar parțial în septembrie creșterile semnificative din precedentele două luni, iar în octombrie a rămas constantă, menținându-se peste valorile pre-pandemice.

Potrivit evaluărilor BNR, rata anuală a inflației va crește în următoarele luni. Determinante sunt majorările mai ample de prețuri la energia electrică și gazele naturale, precum și la alimentele procesate.

Incertitudini și riscuri continuă să vină din evoluția cotațiilor materiilor prime, mai ales a celor energetice și agroalimentare, precum și din situația blocajelor în lanțurile globale de producție și aprovizionare. În același timp, evoluția pandemiei și a măsurilor restrictive rămâne o sursă majoră de incertitudini și riscuri, în contextul tendinței de extindere la nivel național a valului pandemic provocat de varianta Omicron, precum și al progresului insuficient al vaccinării pe plan intern.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut