Echipamente de peste 418.623 de euro donate de Salvați Copiii maternităților din Regiunea Nord-Vest

În cei 11 ani de campanie în sprijinul maternităților, organizația Salvați Copiii România a ajuns în regiunea Nord-Vest a țării cu peste 49 de echipamente,  în valoare de peste 418.623 de euro, necesare supraviețuirii nou-născuților și pentru susținerea tratamentului și a intervențiilor de specialitate în diferite specializări pediatrice (chirurgie, ORL, ATI), la unitățile medicale din Cluj-Napoca,  Satu Mare, Baia Mare, Bistrița, Zalău și Oradea.

În acest an, în urma solicitărilor primite de la medici și într-un context sanitar marcat de subfinanțare, organizația a accelerat programul de dotare a maternităților și secțiilor de pediatrie din Regiunea Nord-Vest, cu echipamente medicale în valoare totală de peste 50.262 de euro.

„Rata medie a mortalității infantile este sensibil mai mare în județele din regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) decât media pe țară: 7,3 la mia de copii născuți vii în 2020, față de 6,2 la mie, media pe țară, potrivit datelor semidefinitive oferite de Institutul Național de Statistică-INS. În interiorul regiunii există însă câteva clivaje semnificative: în județul Bihor, rata mortalității infantile a fost de 7,2 la mia de copii născuți vii; în județul Bistrița-Năsăud – 7,6 la mie; în județul Cluj –  5,0 la mie, în județul Maramureș – 7,5 la mie; în județul Satu Mare – 12,9 la mie; în județul Sălaj – 6,3 mie. Principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recuperare dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide” – precizează reprezentanții organizației.

Potrivit acestora, de la debutul campaniei de reducere a mortalității infantile în România, Salvați Copiii a investit peste 6.800.000 de euro în dotarea a 102 unități medicale din toate județele țării, cu 930 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea și tratarea a peste 130.000 de copii. O parte din aceste fonduri a fost colectată prin solidaritatea companiilor care au înțeles că sprijinirea maternităților din România este o prioritate socială.

Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități, Salvați Copiii lansează un apel către companiile din România de a direcționa 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a unităților medicale – a maternităților, secțiilor de neonatologie, ATI și pediatrie. Plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2021.

Microîntreprinderile pot sponsoriza Organizația Salvați Copiii, potrivit legii, în limita a 20% din impozitul pe venit.

Companiile care vor să se implice în dotarea secțiilor de pediatrie și a maternităților pot trimite contractul de sponsorizare în baza căruia redirecționează 20% din impozitul pe profit la adresa sustinator@salvaticopiii.ro. Contractul poate fi descărcat de pe site-ul Organizației Salvați Copiii.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut