Echipa de robotică ABSO-Tech din Gherla laureată în SUA!

Un grup de elevi de la Liceul Teoretic „Petru Maior” Gherla au adus multe bucurii și satisfacții  orașului de pe Someș. Este vorba de membrii echipei de robotică ABSO-Tech, care zilele trecute au devenit mândria municipiului, reprezentând urbea la o mare competiție organizată în SUA.

Talentații tineri gherleni au participat cu mult succes la Maryland Tech Invitational FTC Event, un concurs de prestigiu, la care au mai fost prezente 39 de echipe din  toată lumea. România a fost reprezentată de echipe din Gherla, București și Arad. A fost unul dintre cele mai selective și prestigioase concursuri internaționale de robotică, chiar de aceea rezultatele obținute de elevii liceului gherlean sunt cu atât mai remarcabile.

Echipa gherleană s-a înființat doar acum 3 ani, în timp ce colegii americani deja au o vechime de 30 de ani, cu atât este mai mare meritul ei. Gherlenii au ajuns în finala competiției și au obținut titlul de Championship Finalist Alliance, o adevărată izbândă internațională, pe care, până în prezent, nici un grup de elevi de la liceul respectiv nu a realizat-o, chiar dacă în ultimii 30 de ani și formația de dansuri populare „Valea Someșului” a școlii a evoluat cu succes pe scenele europene. Dar, cei 13 membri ai echipei de robotică au depășit orice așteptare, dominând întrecerea de la Laurel (statul Maryland), un loc ce a devenit o amintire neuitată și frumoasă pentru ei. Acolo ambiția și perseverența lor au dat roade.

La sosirea  acasă, pe aeroportul Avram  Iancu din Cluj-Napoca elevii și profesorii lor îndrumători au fost întâmpinați cu flori și baloane colorate, de părinți și colegi. Nu a lipsit nici primarul municipiul Gherla, Ovidiu Drăgan, mândru și el de acest mare succes internațional al tinerilor din localitatea pe care o administrează.

Merită să amintim numele celor 13 elevi, autorii acestei performanțe deosebite: Medeea Morar, Mihnea Șteiu, Gabriel Boroica, Karina  Bunea,  Fineas Demian,  Mihai Florian, Alexandra Forț, Riana Horvath, Alisa Mălinaș, Andrei Mălinaș, Maria Mureșan, Maria  Moldovan și Thomas Petric. Ei sunt artizanii marelui succes obținut pe tărâm american. Trebuie amintit și aportul celor doi mentori: profesoarele Cosmina Forț și Alina Șteiu, îndrumătorii echipei de robotică ABSO-Tech.

Sz.Cs.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut