“Dumitru Prunariu, la Cluj-Napoca – E nevoie de oameni cu iniţiativă”

Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român, a declarat luni, la Cluj-Napoca, cu ocazia participării la un atelier, „Space Systems Engineering”, organizat de Space Tech, că nu numai Bucureștiul este inima activităților spațiale, ci acestea trebuie să pătrundă și să se dezvolte și în alte orașe mari, cu capacități deosebite, iar Clujul este unul dintre ele. El a subliniat, totodată, că Space Tech este un cluster în plină dezvoltare, care în curând va îndeplini toate condiţiile pentru a intra într-o asociaţie de clustere în România şi care favorizează mult cooperarea între diferite instituţii participante, pentru a dezvolta activităţi spaţiale.

Prin dezvoltarea unui astfel de cluster aici, noi sperăm să se mai dezvolte şi-n altă parte, e nevoie de oameni cu iniţiativă. Cineva trebuie să pună mâna pe treabă şi să o facă, iar o instituţie guvernamentală cum e Agenţia Spaţială, să susţină, prin proiectele proprii, prin conexiuni pe care le face, prin participare internaţională. Cosmosul nu se face numai aici, Cosmosul înseamnă cooperare internaţională. Fără cooperare între state nu poţi să faci cosmos. Deja, investiţiile în domeniu sunt atât de mari, că de multe ori nu mai pot fi susţinute de o singură naţiune. De aceea şi facem parte din Agenţia Spaţială Europeană, ca să facem împreună mai mult şi ne aducem partea noastră, care să ne asigure şi dezvoltarea noastră naţională”, a declarat Dumitru Prunariu.

Flaviu Turcu, reprezentant al clusterului, a declarat, la rândul său, că aşteaptă ajutor din partea statului român.

„Pentru a fi recunoscut ca un cluster, există anumite cerinţe, pe care în curând le vom îndeplini şi aşteptăm cu entuziasm ca Guvernul României, prin diverse ministere de resort, să vină cu finanţare specifică pentru clustere care să poată să dezvolte în cadrul nostru, în zonele de nişă ale acestui mare domeniu integrator care este spaţiul. Aşteptăm în continuarea susţinerea de către statul român a entităţilor care doresc să devină jucători – sperăm noi, din ce în ce mai mari – în zona spaţială”, a spus acesta.
Space Tech este un cluster format din mai multe entităţi care se ocupă cu activităţi spaţiale. Printre participanţii la atelierul organizat la Cluj s-au numărat şi reprezentanţi ai Agenţiei Spaţiale Europene şi ai corporaţiei europene OHB SE.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut